Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: ”Apropierea războiului de frontierele României implică evoluții de securitate îngrijorătoare pentru noi”

Radu Tudor: ”Apropierea războiului de frontierele României implică evoluții de securitate îngrijorătoare pentru noi”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat astăzi că exploziile din Transnistria au fost lansate de forțele pro război din interiorul regiunii transnistrene. Analistul militar Radu Tudor a comentat rolul Transnistriei în strategia de război a Rusiei.

Radu Tudor: ”Apropierea războiului de frontierele României implică evoluții de securitate îngrijorătoare pentru noi”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    Alexandra Ionescu    |    26 Apr 2022   •   16:55

În ultimele 24 de ore, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Pe 25 aprilie, persoane neidentificate au atacat cu un aruncător de grenade sediul așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Nu au fost înregistrate victime sau persoane rănite.

În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak”. Nu au fost înregistrate victime.

În regiunea transnistreană, autoritățile de la Tiraspol au anunțat că a fost instituit un "cod roșu de pericol terorist" pentru 15 zile.

"Între separatiștii pro-ruși transnistreni și forțele invadatoare de la Moscova nu este nicio diferență"

Analistul militar și realizatorul Antena 3 Radu Tudor susține că Moscova a menținut Transnistria într-o stare de conflict înghețat după prăbușirea Uniunii Sovietice, astfel încât în caz de război această regiune să poată fi folosită pentru ”a proiecta forța agresivă a Rusiei înspre Europa de Est”:

„Între separatiștii pro-ruși transnistreni și forțele invadatoare de la Moscova nu este nicio diferență. În ultima perioadă am fost avertizați de diverși civili sau militari de la Moscova că Transnistria ar putea să reprezinte un obiectiv militar al acestei invazii și știm că la fel s-a întâmplat și în Donețk și în Lugansk. Au apărut aceste diversiuni, aceste explozii care să justifice sub un pretext fals invadarea Transnistriei, joncțiunea terestră pe care ar dori să o facă rușii cu această regiune separatistă. Apropierea războiului de frontierele României implică niște evoluții de securitate îngrijorătoare pentru noi. (...)

Știm bine că ce se întâmplă acum în Transnistria a fost pus la cale de serviciile secrete de la Moscova. Așa s-a întâmplat în alte regiuni, acesta este scenariul pe baza căruia funcționează. Ei lansează niște atacuri, apoi dau vina pe ucraineni sau pe moldoveni că ar fi atacat populația rusofonă din Transnistria.

Moscova a menținut aceste zone de conflict înghețat după prăbușirea Uniunii Sovietice special pentru astfel de momente. Sunt niște enclave aflate sub controlul militar al Rusiei, care sunt reactivate. Din conflicte înghețate devin niște zone de război cald, care pot proiecta forța agresivă a Rusiei înspre Europa de Est. Acesta a fost scopul pentru care după prăbușirea Uniunii Sovietice astfel de enclave au fost finanțate pentru a servi intereselor agresive ale Rusiei.”, a declarat Radu Tudor.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Aceasta a declarat, în urma întâlnirii oficiale, că situația din regiunea transnistreană este tensionată, iar analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că pe durata a mai multor săptămâni, au fost mai multe alerte cu bombe în instituții de învățământ și medicale.

Au urma exploziile de ieri de la sediul așa-numitului MGB transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de pe nodul radio-comunicații din Maiak”, a amintit Maia Sandu.

Șefa statului a spus că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

 

×
Subiecte în articol: radu tudor Transnistria Rusia Maia Sandu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close