Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Clasarea Eratei CCR, o palmă pentru cei 7,5 milioane de români

Radu Tudor: Clasarea Eratei CCR, o palmă pentru cei 7,5 milioane de români

Radu Tudor: Clasarea Eratei CCR, o palmă pentru cei 7,5 milioane de români
08 Apr 2016   •   19:51

Procurorii Parchetului General au clasat dosarul "Erata CCR", în care a fost investigat modul în care judecătorii Curții Constituționale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu.

Radu Tudor a spus, în ediția de vineri a emisiunii ''La ordinea zilei'', că acest verdict reprezintă o palmă pentru cei 7,5 milioane de români.

Dosarul a fost deschis după ce la parchet au fost depuse mai multe plângeri penale împotriva judecătorilor CCR, reclamați pentru faptul că au emis nelegal o erată la o decizie luată în august 2012, prin care s-a dispus că la stabilirea pragului electoral trebuie luați în calcul și românii din diaspora, potrivit Agerpres.

Faptele investigate de procurori erau de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, însă nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă a constatat că din aceasta lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să își exprime opțiunea la scrutinul organizat deja pe 29 iulie 2012.

După publicarea hotărârii, a fost adăugată o erată prin care se menționa faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, și anume peste 18 milioane de români.

Prin această erată a fost blocată inițiativa Guvernului de a efectua un mini-recensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecați din țară de mai mult timp.

Erata respectivă a fost întocmită și semnată de judecătorul Ștefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare către Guvern și Monitorul Oficial.

Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24%), astfel că nu a fost atins pragul de participare, de cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Ulterior, trei dintre judecătorii CCR — Ion Predescu, Acsinte Gaspar și Tudorel Toader — au declarat că nu au fost consultați cu privire la întocmirea acelei erate, ei susținând că referendumul trebuia validat, întrucât cele 18.292.464 persoane înscrise în listele electorale permanente, număr luat în considerare la adoptarea hotărârii de validare, nu reflectă structura și dimensiunea corpului electoral actual.

În opinia lor, din listele electorale permanente trebuiau scăzute persoanele de cetățenie română cu domiciliul în străinătate, precum și cele cu actele de identitate expirate.

 

 

×
Parteneri
Horoscop Echinocțiul de toamnă 2023: Succes şi provocări
x close