Antena 3 CNN Actualitate Când și în ce condiții vor fi chemați bărbații români în armată. Care sunt cei care nu pot fi luați la război

Când și în ce condiții vor fi chemați bărbații români în armată. Care sunt cei care nu pot fi luați la război

Ministrul Apărării a venit cu precizări importante despre condițiile în care românii ar putea fi chemați la război.

Când și în ce condiții vor fi chemați bărbații români în armată. Care sunt cei care nu pot fi luați la război
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    25 Mar 2022   •   11:22

Precizarea a fost făcută chiar în emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3. 

”Orice stat funcțional, democratic, trebuie să își verifice anual rezerva de militari pentru orice fel de acțiune necesară ministerului Apărării, necesară Armatei Române. Aici nu vorbim de pregătire pentru război. Ci vorbim de modul în care acționează o armată cu cadre active, cu cadre în rezervă și cu militari voluntari. 

Dacă vreodată va mai fi nevoie în România de cadre suplimentare, de militari care să ajute la efortul de apărare al Armatei Române, asta se va face strict pe bază de voluntariat și va exista strict o opțiune ca tinerii care doresc să efectueze pregătire militară să o poată face două, trei luni pe an, să fie plătiți pentru acea perioadă în care se pregătesc militar și toate aceste aspecte să rămână în biografia lor ca elemente de pregătire militară în cazul în care vor dori să opteze pentru o carieră sau dacă țara va avea nevoie de ei”, a declarat Radu Tudor la Antena 3. 

”Ministrul Apărării a precizat o chestiune foarte importantă și anume că nu pot fi concentrați cei care nu au făcut serviciul militar. Adică nu poți chema civili neinstruiți să îi pui cu arma în mână să meargă în poligon să tragă.

Aceste aspecte țin de o evidență militară care durează de zeci și zeci de ani. Cine a făcut serviciul militar și are un grad în rezervă de la gradul de subofițer până la cel de ofițer, evident că aceștia constituie rezerva armatei române. Cei care nu au făcut un serviciu militar, spune ministrul Apărării, pot fi inclusiv mobilizați la locul de muncă, pot efectua câteva ore de pregătire fără să își întrerupă programul normal.

Așadar suntem adaptați din punct de vedere occidental al modului în care se face pregătirea militară, dar de foarte mult timp armata română nu și-a mai revizuit anual întregul efectiv de rezerviști și e momentul să facem acest lucru, fără ca el să însemne vreo pregătire de război sau vreun pericol pentru tinerii care se tem că ar putea fi încorporați. Nici vorbă de așa ceva”, a completat analistul militar, Radu Tudor. 

×
Subiecte în articol: radu tudor armata
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close