Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, după discuția cancelarului german cu premierul Dăncilă: „Din păcate, sporește dependența energetică a Europei față de Rusia”

Radu Tudor, după discuția cancelarului german cu premierul Dăncilă: „Din păcate, sporește dependența energetică a Europei față de Rusia”

Radu Tudor, după discuția cancelarului german cu premierul Dăncilă: „Din păcate, sporește dependența energetică a Europei față de Rusia”
08 Feb 2019   •   10:01

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a sunat-o pe Viorca Dăncilă pentru a încerca să o convingă ca România să renunţe la o propunere europeană ce ar pune piedici realizării unui gazoduct care ar lega Germania de Rusia.  

Radu Tudor a explicat cum se poziționează România și ce avantaje ar putea avea. 

„Asupra României planează niște mari, mari provocări și în calitate de de stat membru UE și NATO avem de negociat, de discutat și de armonizat niște poziții diverse în privința unor interese strategice. Cred că președinția Consiliului UE ne-a adus această intervenție din partea cancelarului Angela Merkel. Nemții au încercat, prin cea mai autorizată voce, să ne convingă să nu promovăm o inițiativă la nivelul UE care să amâne sau să pună în paranteze gazoductul germano-rus. Din păcate, sporește dependența energetică a Europei față de Rusia, iar ideea și eforturile comune din ultimii 20 de ani au fost în sens invers.

Europa își dorește să limiteze dependența de gazul rusesc, care a fost folosit ca o armă, uneori de șantaj, de către Rusia. Ceea ce transmit aliații noștri și partenerii noștri strategici, SUA, în mod evident reprezintă un argument foarte solid. Apreciez că Viorica Dăncilă, într-o discuție foarte lungă cu Angela Merkel, nu a renunțat la argumente. Mă bucur că șeful Guvernului susține ferm poziția americană și așa trebuie să rămână. Exploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă cel mai important argument românesc la faptul că independența energetică europeană față de gazele rusești este fezabilă”. 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close