Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, după ce Guvernul Cioloș a pierdut votul de încredere în Parlament: ”Sunt doar două variante”

Radu Tudor, după ce Guvernul Cioloș a pierdut votul de încredere în Parlament: ”Sunt doar două variante”

Realizatorul Antena 3 Radu Tudor susține că, după ce Guvernul Cioloș a pierdut votul de încredere în Parlament, mai există două variante pentru rezolvarea crizei politice.

Radu Tudor, după ce Guvernul Cioloș a pierdut votul de încredere în Parlament: ”Sunt doar două variante”
de Redacția Antena 3    |    20 Oct 2021   •   13:49

„Ar trebui ca avertismentele lansate zilnic prin mass-media să fie un semnal de alarmă pentru cei care decid. Sper ca președintele să nu mai nominalizeze un premier fără șanse din partea unui partid care nu poate constitui o majoritate. Sper să fie o analiză foarte serioasă. Nu sunt decât două variante.

Partidul Național Liberal să desemneze altă persoană pentru funcția de prim-ministru, în consultare cu președintele Klaus Iohannis, pentru că este clar că USR nu îl va vota pe Florin Cîțu și nu mai există majoritatea PNL-USR-UDMR și a doua variantă, să fie respinse absolut toate propunerile și să se declanșeze alegeri anticipate.

Cred că între aceste două variante președintele ar trebui să își impună punctul de vedere și să ceară reprezentanților PNL să vină cu o altă desemnare pentru poziția de prim-ministru, mai ales că Florin Cîțu oricând poate fi numit numărul doi în stat, președinte al Senatului.”, a spus Radu Tudor, într-o intervenție la Antena 3.

În ceea ce privește implementarea unor măsuri mai restrictive de combatere a epidemiei de COVID-19, care se vor discuta astăzi în ședința convocată de Klaus Iohannis, Radu Tudor spune că acestea ar fi trebuit puse în aplicare de la începutul lunii septembrie:

„Cred că aceste măsuri trebuiau implementate de la 1 septembrie, criticile lansate de Klaus Iohannis aseară la adresa instituțiilor îl vizează și pe Florin Cîțu. S-ar putea ca acesta să fie un criteriu prin care președintele să ceară alt prim-ministru, în afară de Florin Cîțu, să se depășească criza pandemică și politică.

N-am înțeles niciodată de ce președintele trebuie să intervină să ia măsuri care trebuiau luate de prim-ministru, care este și președintele CNSU. Ședința de la palatul Victoria s-a terminat de aproape o oră. Raed Arafat în consultare cu prim-ministrul elaborează un set de măsuri. Din informațiile mele, ele prevăd un set de restricții mult mai îndulcite decât în restul Uniunii Europene.”

Guvernul Cioloș nu a obținut votul de încredere în Parlament

Guvernul Cioloș a înregistrat un vot istoric de respingere. În favoare au votat doar 88 de parlamentari, în timp ce 184 au votat împotrivă. 

Prin urmare, procedura instituirii unui nou guvern se va repeta. 

Președintele Klaus Iohannis va organiza din nou consultări cu principalele formațiuni politice, în urma cărora va desemna un nou premier.

Premierul desemnat va organiza un guvern, care va trebui, de asemenea, să treacă prin votul Parlamentului României.

Înainte de începerea votului, Dacian Cioloș a cerut un ”mandat limitat”, care se să întindă pe perioada crizei: 

„Vă cer un mandat limitat în timp și care să se întindă pe perioada crizei. Aveți la dispoziție mecanismele instituționale necesare unui astfel de control și vă îndemn să le folosiți ca atare când veți crede de cuviință după ce veți învesti acest guvern.

Cred că Parlamentul României trebuie să înțeleagă ce putere are la dispoziția sa și să nu mai fie anexa unui guvern sau altul. Nu e prima oară când sunt pus în situația de a gestiona o criză și după cum știe toată lumea sunt om care își respectă cuvântul dat. Nu am propus acest guvern și acest program de guvernare din alt motiv decât din cel al urgenței în care ne găsim. De aceea cer tuturor celor care vor vota astăzi să o facă prin prisma responsabilității și a nevoii de solidaritate socială.”

 

×

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Miniștrii de externe din țările NATO, la București. Măsuri de securitate la cel mai înalt nivel

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close