Antena 3 CNN Actualitate "Nimeni nu a mai filmat vreodată aici" | Jurnalistul Radu Tudor a obținut imagini exclusive din interiorul Centrului de Comandă care a asigurat securitatea la parada militară de la București

"Nimeni nu a mai filmat vreodată aici" | Jurnalistul Radu Tudor a obținut imagini exclusive din interiorul Centrului de Comandă care a asigurat securitatea la parada militară de la București

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a realizat un reportaj în exclusivitate în interiorul punctului de comandă al Centrului Operativ de Securitate pentru Ziua Națională a României.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Dec 2023   •   13:23

Grație muncii specialiștilor de aici, evenimentul de 1 decembrie, din București, s-a desfășurat fără incidente.

"Niciun jurnalist nu a mai fost vreodată aici. În acest punct de comandă al Centrului Operativ de Securitate sunt specialiști de înaltă clasă care asigură absolut toate tipurile de măsuri în cadrul Sistemului integrat de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Sunt aici toate instituțiile statului care contribuie la aceste măsuri, pentru ca evenimentul să se desfășoare fără niciun fel de incidente.

Vorbim despre contribuții ale Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului Român de Informații, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Aceasta este zona în care se reunesc toți reprezentanții Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Ei coordonează secundă de secundă toate măsurile care sunt luate de zona executivă și, în momentul în care este nevoie, toți reprezentanții acestui sistem comunică între ei, discută și iau decizii în timp real.

Radu Tudor: "Măsurile de protecție nu sunt doar pentru demnitari, ci pentru toți participanții la eveniment"

Vedeți aici imaginile care sunt transmise de camere de luat vederi. 

În jurul Arcului de Triumf sunt camere de luat vederi și un sistem de protecție cibernetică și a telecomunicațiilor foarte bine pus la punct, inclusiv un sistem de protecție aeriană și de protecție CBRN - chimic, bacteriologic, nuclear, în așa fel încât niciun fel de incident să nu poată tulbura cea mai importantă sărbătoare a românilor.

Măsurile de securitate luate în acest punct de comandă al Centrului Operativ de Securitate nu sunt doar pentru demnitarii români și străini. Sunt pentru toți românii prezenți la eveniment. 

Reprezentanții Serviciului de Protecție și Pază, ai Serviciului Român de Informații, ai Ministerului Apărării Naționale, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Serviciului de Telecomunicații Speciale sunt, toți foarte bine pregătiți și au exersat acest tip de misiuni în mai multe momente importante: summit-ul NATO, summit-ul Uniunii Europene, reuniuni ministeriale ale NATO.

Dispozitivul de securitate de la parada de Ziua Națională, capabil să detecteze orice substanță periculoasă

Ceea ce vedeți aici nu reprezintă doar un element de infrastructură de securitate critică pentru parada de 1 decembrie, pentru Ziua Națională.

Toți acești oameni sunt relevanți pentru orice moment dificil prin care România poate trece: dezastre civile, accidente cu impact național, orice situație care presupune o contribuție a sistemului de securitate națională.

Suntem acum în interiorul autospecialei care monitorizează absolut orice fel de prezență a unor elemente chimice, radiologice, nucleare, bacteriologice în zona Arcului de Triumf.

Sunt senzori instalați care transmit informații aici, în aceste echipamente speciale. Orice fel de substanță periculoasă care ar putea să apară în zonă este imediat detectată, localizată și înlăturată", a relatat Radu Tudor.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close