Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, despre incidentul cu un elicopter militar care și-a pierdut un motor în timpul unui exercițiu: "Sunt destul de vechi. Armata română ar merita nişte elicoptere performante fabricate în ţară"

Radu Tudor, despre incidentul cu un elicopter militar care și-a pierdut un motor în timpul unui exercițiu: "Sunt destul de vechi. Armata română ar merita nişte elicoptere performante fabricate în ţară"

Incident grav cu un elicopter al armatei. Aparatul de zbor a pierdut un motor în timpul unui exerciţiu internațional. Radu Tudor, analist militar, a explicat ce s-a întâmplat de fapt.

Radu Tudor, despre incidentul cu un elicopter militar care și-a pierdut un motor în timpul unui exercițiu: "Sunt destul de vechi. Armata română ar merita nişte elicoptere performante fabricate în ţară"
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2021   •   23:39

Este vorba de un aparat IAR 330 SOCAT, un aparat Forțelor Aeriene Române care a participat şi la parada de 1 Decembrie. Incidentul s-a petrecut la un exerciţiu internațional Junction Strike. Din fericire, piloţii au aterizat imediat, fără ca cineva să fie rănit.

Ministerul Apărării anunță că anchetează incidentul, iar toate aparatele IAR 330 SOCAT vor rămâne la sol până când întreaga flotă va fi verificată.

„Pierderea motorului trebuie explicată. Pur şi simplu motorul s-a decuplat de aparatura de bord şi de celelalte mecanisme ale elicopterului şi nu a mai putut funcționa la parametrii. Este un incident care se întâlnește frecvent în rândul forţele aeriene din toate statele lumii. Aceste aparate de zbor care sunt puternic solicitate, fie că e vorba de avioane de transport, de avioane de luptă de elicoptere militare. Toate aceste aparate la fel ca orice altă mașinărie pot să genereze în timpul evoluției diverse evoluții.

Piloţii sunt instruiți să gestioneze astfel de situaţii. Putem face paralea şi cu elicopterul american cu incidentul care a avut loc pe bulevardul Aviatorilor acum câteva luni şi măiestria excepțională a pilotului de a dirija aparatul de zbor chiar dacă aparatul nu-l mai ascultă 100%. Aşadar sunt chestiuni periculoase care se pot solda cu tragedii dar în egală măsură trebuie să punem în balanță pregătirea excepțională a piloților pentru astfel de evenimente şi modul în care ei sunt antrenați în simulatoarele de zbor dar şi în exerciții reale să facă faţă acestor situaţii", a spus Radu Tudor, analist militar la Antena 3, subliniind că verificarea întregii flote este o procedură standard astfel încât acea problemă să nu apară la alte aparate.

„IAR 330 SOCAT sunt destul de vechi. Ele sunt fiabile, sunt bune în continuare, dar pentru armata română pentru apărarea națională şi pentru apărarea aliată pe flancul de est al NATO, armata română ar merita nişte elicoptere noi, performante care să fie fabricate în România la IAR Brașov şi care să înnoiască flota de elicoptere de care avem atât de multă nevoie în efortul naţional de apărare", a mai spus Radu Tudor, analist militar.

×
Subiecte în articol: incident elicopter militar exercitiu
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close