Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Pentru SUA, învestirea lui Joe Biden este precum ieşirea unui pacient de la ATI, neintubat

Radu Tudor: Pentru SUA, învestirea lui Joe Biden este precum ieşirea unui pacient de la ATI, neintubat

Jurnalistul Radu Tudor estimează că, prin învestirea oficială în funcție a preşedintelui Joe Biden, Statele Unite ale Americii vor ieși dintr-o perioadă crâncenă de încercări. Noua administraţie va fi angrenată, încă din primele zile, în efortul de a înlătura consecinţele unora dintre deciziile controversate ale fostului preşedinte Donald Trump, arată Radu Tudor.

Radu Tudor: Pentru SUA, învestirea lui Joe Biden este precum ieşirea unui pacient de la ATI, neintubat
de Georgiana Adam    |    21 Ian 2021   •   15:30

"Ceremonia de învestire a lui Joe Biden e ca ieșirea de la ATI, neintubat. Aș compara ceea ce se întâmplă în SUA cu șansa imensă pe care o are un pacient după ce a scăpat de o infecție gravă, după ce a fost conectat la aparate și după ce absolut toată lumea din jurul său era extrem de îngrijorată.

În timpul administrației Trump, toată lumea civilizată a fost oripilată de extremismul, de populismul, de minciunile lansate în valuri de Donald Trump și de simpatizanții săi, de căderea în abis a Americii, care este reperul de democrație, de libertate, de idealuri pe care le împărtășim cu toții după Al Doilea Război Mondial.

Cred că Americii i-a trecut glonțul pe la ureche, iar venirea administrației Biden la Casa Albă nu reprezintă altceva decât prima gură de oxigen după o lungă perioadă de boală.

Cred că administrația Biden va fi extrem de ocupată, cel puțin în prima lună, să facă tot soiul de reparații pentru distrugerile pe care le-au provocat Donald Trump și apropiații săi", spune Radu Tudor.

Radu Tudor: Parteneriatul cu SUA va fi în continuare înfloritor

"Din fericire, din momentul în care România a aderat la NATO, relația României cu SUA nu a înregistrat sincope. Este foarte adevărat că noi, toți românii care cunoaștem puțină politică externă, suntem extrem de îndatorați Partidului Republican prin mandatele lui Ronald Reagan și al lui George Bush, pentru faptul că au luptat împotriva comunismului, au ieșit învingători din Războiul Rece și datorită lor și sacrificiului românilor ne-am recăpătat libertatea.

În schimb, ceea ce a devenit Partidul Republican astăzi e o oroare.

Pur și simplu acest vechi și respectabil partid politic a devenit o anexă  a politicilor catastrofale ale lui Donald Trump, au căzut în plasa lui și, din această perspectivă, cred că vom înregistra o îmbunătățire a relației dintre România și SUA, a parteneriatului strategic în primul rând.

Pe reperele esențiale, chiar și așa, în ultimii 25 de ani nu am avut de suferit.

Radu Tudor: Americanii vor continua să investească la Câmpina Turzii şi la Mihail Kogălniceanu

Să nu uităm că în timpul administrației Obama pe teritoriul României s-au amplasat elementele scutului american anti-rachetă, care reprezintă cea mai mare investiție militară americană de la căderea comunismului în Europa de Est.

Avem o investiție de peste un miliard de dolari la Deveselu și vom continua pe linia parteneriatului strategic, cu modernizări pe banii americanilor ale bazelor de la Câmpia Turzii și de la Mihail Kogălniceanu.

Mă aștept să fie la fel de importantă componenta militară de securitate și de intelligence. Sper că în materie de politică externă să putem valorifica mai mult decât am făcut până acum.

Va fi o evoluție în bine, cu siguranță, iar aceste componente - intelligence și defence - sunt cele mai valoroase în contextul în care, de aproape 13 ani, ne străduim să ne apărăm de o Rusie foarte agresivă în bazinul Mării Negre", a spus jurnalistul, într-un interviu pentru PSNews.

×
Subiecte în articol: radu tudor Joe Biden Donald Trump
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close