Antena 3 CNN Actualitate Secretarul General NATO, răspuns pentru Antena 3: "Întărim prezenţa militară în zona Mării Negre"

Secretarul General NATO, răspuns pentru Antena 3: "Întărim prezenţa militară în zona Mării Negre"

La Bruxelles se desfăşoară în zilele de 17 şi 18 februarie reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, un eveniment semnalat de jurnalistul Radu Tudor drept deosebit de important pentru întărirea apărării şi capacităţii de descurajare pe flancul estic, cu precădere în zona Mării Negre.

Secretarul General NATO, răspuns pentru Antena 3: "Întărim prezenţa militară în zona Mării Negre"
de Georgiana Adam    |    18 Feb 2021   •   11:22

În conferinţa de presă organizată la finalul primei zile a reuniunii, Radu Tudor l-a întrebat pe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, despre măsurile concrete preconizate de Alianţă în regiunea menţionată.

“In ultimii ani, am sporit semnificativ prezenta militara în zona estica a Aliantei. Avem o prezenta rotationala avansata (Tailored Forward Presence) în România, cu Brigada Multinationala de la Craiova si in Nord, cu Grupurile de Lupta din zona Baltica şi în Polonia, mai multa Poliţie Aeriana şi mai multe nave militare din fortele navale NATO.

În ultimele luni am vazut şi nave militare americane, cel putin 3, în Marea Neagra dar si alte state aliate operân în Marea Neagră.

Jens Stoltenberg: Am propus mai multă finanţare NATO pentru descurajare şi apărare

Avem 3 state riverane la Marea Neagra – Turcia, România şi Bulgaria – şi avem 2 parteneri apropiati, Ucraina si Georgia. Deci aliatii investesc mai mult.

Avem şi sistemul Alliance Ground Surveillance (AGS), drone care patruleaza şi supravegheaza de-a lungul frontierelor noastre, în special în Sud şi Est, îmbunatatesc capacitatea şi abilitatea noastra de a executa misiuni de cercetare, recunoaştere şi culegere de informatii la frontierele noastre.

Un alt motiv pentru care am facut o propunere ca să existe mai multa finanţare NATO pentru descurajare si aparare este următorul: eu cred că, investind mai mult împreună, vom stimula mai multi aliati sa furnizeze mai multe capabilitati, în special pe Flancul Estic şi în zona Marii Negre şi a Marii Baltice”, a spus Jens Stoltenberg.

 

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close