Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "România, menționată din nou de Moscova într-un context agresiv, revanșard, revizionist. În fața amenințării cu invazia, ne apărăm!"

Radu Tudor: "România, menționată din nou de Moscova într-un context agresiv, revanșard, revizionist. În fața amenințării cu invazia, ne apărăm!"

Jocul de poker politico-militar al Moscovei, care a reclamat, pe ultima sută de metri, retragerea NATO din România și Bulgaria, a primit o ripostă hotărâtă din partea celor vizați direct, dar și din partea Alianței Nord-Atlantice, semnalează jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Radu Tudor: "România, menționată din nou de Moscova într-un context agresiv, revanșard, revizionist. În fața amenințării cu invazia, ne apărăm!"
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Ian 2022   •   18:38

"NATO insistă ca Rusia sa accepte în continuare calea dialogului și să nu impună altor țări măsuri în domeniul securității ce nu o privesc sub nici o forma.

Diplomația reprezintă singura opțiune a momentului tensionat.

România este din nou menționată de Moscova într-un context agresiv, revanșard, revizionist. De la intrarea noastră in NATO în 2004, n-am făcut nici un gest ostil fata de Rusia.

În schimb, Moscova a menționat de zeci de ori țara noastră și alianța din care facem parte în spirit ostil și confruntațional.

Radu Tudor: "NATO va întări flancul estic proporțional cu mărimea amenințării"

Timp în care Georgia a fost atacata în 2008, Ucraina, în 2014, și i-a fost anexat ilegal un teritoriu al său.

Bazinul Marii Negre a fost profund destabilizat în ultimii 8 ani, iar Peninsula Crimeea a fost transformată într-o imensă fortăreață, inclusiv cu sisteme de rachete ce pot lovi capitale occidentale și cu bombardiere cu încărcătură nucleară.

România nu poate sta indiferenta.

Alianța din care facem parte va întări Flancul Estic într-o proporție echivalenta cu dimensiunea amenințării.

În fața amenințării cu invazia militară, ne apăram. În fata unei retorici războinice, spunem clar : pacea si dialogul sunt singura cale de a respecta opțiunea fiecărui stat, fiecărui popor, fiecărei națiuni", a scris Radu Tudor pe blogul său, după o zi încărcată din punct de vedere diplomatic, în care reprezentanții SUA și ai Rusiei au semnalat lipsa progreselor dar au anunțat continuarea dialogului.

România și Bulgaria resping pretențiile Moscovei

Presa internațională a relatată că Bulgaria și România au reacționat prompt la cerințele Rusiei, pe care le-au respins oficial.

"Bulgaria este o țară suverană, care a luat o decizie în urmă cu mult timp, aceea de a deveni stat membru NATO. În acest context, noi decidem singuri cum ne organizăm apărarea țării, prin coordonare cu partenerii noștri", a declarat premierul Kiril Petkov.

La București, Ministerul Afacerilor Externe a respins ca fiind inoportună și lipsită de fundament poziția Federației Ruse privind prezența militară aliată pe flancul estic al NATO.

MAE a reamintit că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, "mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia".

"Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv", arată Ministerul Român de Externe.

×
Subiecte în articol: radu tudor Moscova NATO Bulgaria România
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close