Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "Rusia vrea să ne scoată din NATO și să ne aducă în urmă cu 24 de ani"

Radu Tudor: "Rusia vrea să ne scoată din NATO și să ne aducă în urmă cu 24 de ani"

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat pe blogul personal propunerile avansate de Rusia către Statele Unite și NATO, în vederea detensionării situației de la frontiera cu Ucraina, unde politicienii occidentali și presa internațională au semnalat, în săptămânile din urmă, că Moscova a masat zeci de mii de soldați și tehnică de luptă.

Radu Tudor: "Rusia vrea să ne scoată din NATO și să ne aducă în urmă cu 24 de ani"
Sursa foto: Twitter/ World Of defence
de Redacția Antena 3    |    17 Dec 2021   •   17:06

Radu Tudor semnalează că aceste propuneri urmăresc refacerea sferei de influență ruse conform realității anterioare momentului extinderii NATO spre est.

"Insistând cu un comportament absolut aberant din punct de vedere al dreptului internațional, al respectării tratatelor și liberei opțiuni a națiunilor de a-și stabili singure alianțele si modul de viață, Rusia dă publicității pretențiile sale șocante pentru lumea civilizată.

Moscova dorește, nici mai mult nici mai puțin, reîntoarcerea în timp. Adică în 1997, moment la care nici un stat din Europa de Est încă nu aderase la NATO.

Asta vrea Rusia: scoaterea noastră din NATO și reinstituirea influenței Moscovei asupra acestui spațiu. Azi al libertății, cândva al dictaturii, crimei și poliției politice sub comunismul impus de ruși. 

Radu Tudor: "Calitatea de membru NATO, garanția integrității teritoriale a României. Ori, tocmai asta atacă Rusia"

După invadarea Estului Ucrainei în 2014 și anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea, Rusia dovedește că vrea cu orice chip o confruntare pe toate coordonatele.

Calitatea de membru NATO este garanția integrității teritoriale a României. Ori tocmai asta vizează Rusia : invadarea altor state independente și controlul lor prin forță militară. Cum am văzut câtă vreme am fost membri în Tratatul de la Varșovia.

Momentul august 1968 (invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia pentru înlăturarea regimului reformator Dubcek; România a refuzat să participe la invazie, n.r.) nu poate fi uitat niciodată.

Și altele ca el", scrie Radu Tudor.

Rusia cere, practic, NATO să se retragă din țările care au aderat începând cu anul 1999

Rusia a dat publicității, vineri, propunerile avansate părții americane și NATO, anunțând că solicită "negocieri imediate".

Într-un material publicat de agenția rusă de știri RIA, sunt precizate următoarele puncte esențiale:

  • NATO să excludă orice extindere viitoare precum și accesul Ucrainei în Alianță;
  • NATO să nu desfășoare trupe și arme în zonele în care nu era prezentă în 1997, înainte de extinderea alianței. Excepțiile ar urma să fie convenite cu partea rusă. O astfel de prevedere ar implica retragerea trupelor și armamentului NATO din țările care au aderat ulterior la Tratatul Atlanticului de Nord. Într-un prim val, mai restrâns, în 1999 au intrat în NATO Ungaria, Polonia și Cehia. În valul din 2004 au aderat șapte state: România, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria. Ultimii sosiți în NATO sunt Albania, Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord.
  • SUA și aliații săi să fie împiedicați prin tratat scris să înființeze baze militare în Ucraina, Georgia și în alte țări ex-sovietice care nu sunt membre NATO.
  • SUA și Rusia să se angajeze reciproc să nu desfășoare aviație și marină militară în zonele de unde o parte poate lovi ținte pe teritoriul celeilalte părți.

Întrebat despre răspunsul SUA la cererile Rusiei, ministrul adjunct de externe de la Moscova, Serghei Riabkov a spus: "Potrivit imaginii de ansamblu, ei nu au zis 'nu'. Nu ne-au spus 'da', dar nu ne-au spus nici 'nu'", a susținut el.

Foto: Tehnică militară rusă în apropierea graniței cu Ucraina

×
Subiecte în articol: radu tudor Rusia SUA NATO
Parteneri
Vouchere de 3.000 de lei pentru românii care suferă de "boala secolului"
x close