Antena 3 Actualitate Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, mesaj exclusiv pentru România, la Antena 3: 'Salut ceea ce face România acum'

Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, mesaj exclusiv pentru România, la Antena 3: 'Salut ceea ce face România acum'

de L.D.    |    03 Apr 2020   •   09:32
Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, mesaj exclusiv pentru România, la Antena 3: 'Salut ceea ce face România acum'
Sursa foto: radu-tudor.ro

În urma unei reuniuni online a Consiliului Nord Atlantic al NATO la nivelul miniștrilor de externe, dedicată crizei de coronavirus, Radu Tudor i-a adresat o întrebare Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, despre modelul Armatei Romane și extinderea capacității aliate împotriva coronavirus.

“Mai întâi salut ceea ce face România face acum.

Aceasta arată că România, ca toți Aliații, mobilizează acum forțele pentru a sprijini eforturile civile pentru combaterea coronavirus.

Și NATO sprijină aceste eforuri, EADRCC (Centrul Euro-Altantic de Coordonare și Răspuns la Dezastre) este un instrument important în mobilizarea resurselor aliaților și pentru a ne asigura că aliații care au nevoie de aceste resurse suplimentare le primesc. România a utilizat programul aliat pentru tranport aerian strategic pentru transportul unei cantități importante de echipamente din China și din Coreea de Sud către România, și acesta este doar un exemplu despre cât de importante sunt capabilitățile noastre de transport aerian în susținerea aliaților în gestionarea acestei crize.

Mulți alți aliați au făcut la fel, am ajutat la realizarea transporturilor, am ajutat la stabilirea diferitelor mecanisme pentru sprijinul aliaților, și agențiile NATO de achiziții au ajutat aliații să obțină echipamentele folositoare și pentru a realiza aranjamentele care să facă posibilă obținerea echipamentelor medicale esențiale.

Așadar aliații și NATO au realizat mult impreună. Doar în urmă cu câteva zile avioane ale Turciei au aterizat în Spania și Italia cu echipamente și sunt și alte exemple. Provocarea este acum să continuăm și să facem mai mult.

De aceea l-am însărcinat azi pe Comandantul Suprem (SACEUR – Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa) să impulsioneze și să urgenteze pentru ca aliații să se poată mobiliza și sprijini și să folosească mai mult resursele, structurile și mecanismele NATO mai mult, pentru a continua să asigure sprijinul esențial.

NATO a fost creată sa gestioneze crize, deci avem experiență, am mai facut lucruri asemănătoare înainte, avem capabilități și în ceea ce privește evacuarea medicală, capacități de transport și am văzut și cum forțele armate ale mai multor națiuni aliate și personalul militar aliat este utilizat acum în multe domenii diferite, de la controlul frontierelor, dezinfectare, transportul pacienților, ridicarea spitalelor militare și așa mai departe.

Deci rolul NATO este de a sprijini, coordona, mobiliza, aceste eforturi și din acest motiv am decis organizarea unei reuniuni a miniștrilor apărării peste câteva săptămâni, pentru a ne asigura că putem trage o concluzie referitoare la eforturile NATO, că vom asculta mesajul SACEUR care ne va prezenta activitatea structurilor militare în sprijinul aliaților, și să avem astfel o platformă pentru întâlnirea miniștrilor apărării de peste câteva săptămâni pentru a lua decizii in continuare.

Mobilizam NATO în sprijinul eforturilor civile pentru combaterea coronavirus”, a fost mesajul Secretarului General NATO.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close