Antena 3 CNN Actualitate De ce țintește, de fapt, Vladimir Putin centralele nucleare din Ucraina. Explicațiile lui Radu Tudor

De ce țintește, de fapt, Vladimir Putin centralele nucleare din Ucraina. Explicațiile lui Radu Tudor

Radu Tudor a explicat în această după-amiază la Antena 3 ce urmărește Vladimir Putin prin atacurile sale asupra centralelor nucleare din Ucraina.

De ce țintește, de fapt, Vladimir Putin centralele nucleare din Ucraina. Explicațiile lui Radu Tudor
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    04 Mar 2022   •   16:36

"Cred că obiectivul lui Putin este să lasa Ucraina în beznă. O Ucraină fără energie electrică are jumătate din capacitatea ei de apărare distrusă și cred că înțelegem cu toții ce înseamnă acest lucru și starea de teroare care s-ar instala, nici măcar incubatoarele din maternități n-ar mai putea să funcționeze fără energie electrică.

Dar, pentru Putin moartea unor copii nu înseamnă absolut nimic, moartea unor civili nevinovați, la fel. Sunt elemente care, din punctul lui de vedere, trebuie pur și simplu trecute la 'și altele'. A doua cheie a modului în care acționează Vladimir Putin asupra centralelor nucleare din Ucraina o reprezintă obsesia lui în legătură cu rezervele de plutoniu ale Ucrainei și viziunea lui apocaliptică nesusținută de realitate că Ucraina ar putea ca din rezervele acestea de plutoniu să-și creeze o armă nucleară cu care să atace Rusia.

Este evident viziunea și obsesia unui om bolnav, a unui personaj care cu afecțiuni psihice foarte serioase șantajează lumea întreagă și omoară mii de oameni în Ucraina cu degetul pe butonul nuclear", a spus Radu Tudor.

Expert în energie nucleară, despre atacul rușilor asupra centralei Zaporojie din Ucraina: ”Inconștiență! Exista riscul să vină spre țara noastră”

Președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare, Șerban Valeca, a comentat pentru Antena 3 atacul trupelor rusești asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Deși a izbucnit un incendiu în apropierea reactoarelor, nicio componentă a centralei nu a fost afectată.

Cu toate acestea, mișcarea trupelor rusești demonstrează ”inconștiență”, este de părere Șerban Valeca

Acesta susține că printre trupele rusești se află soldați tineri și nepregătiți, care nu conștientizează că există anumite zone de risc care nu trebuie bombardate. Președintele Consiliului Științific ICN s-a arătat surprins de atacarea centralei nucleare din Ucraina întrucât, spune el, rușii știu ce presupune și cum se gestionează o centrală nucleară.

„Noroc că reactorul în jurul căruia s-a întâmplat incendiul era oprit. Pe mine mă miră inconștiența rușilor. Ei sunt totuși specialiști, au destule centrale. Să trimiți copii de ăștia nepregătiți care trag cu tunul în centrală. Domeniul nucleare are o specificitate aparte. Nu se poate trage cu orice rachete spre centrala nucleară. Dacă era lovit reactorul sau baia de combustibil ars exista posibilitatea ca materialul radioactiv să fie ridicat în atmosferă. Norocul este că s-a liniștit toată acțiunea. Ar trebui lăsați specialiștii să-și spună cuvântul. Partea rusă ar trebui să vorbească cu speciliștii lor dacă vor să ocupe aceste centrale.

Exista riscul să scoată inima reactorului, practic combustibilul care este radioactiv. În momentul în care explodează un obuz sau o rachetă aruncă în atmosferă material radioactiv solid, lichid și gazos. Depinde cum bate vântul, se formează norul radioactiv, și exista riscul să vină spre țara noastră.

Este o inconștiență și o neștiință, o lipsă de gândire. Au fost trimiși copii cu arma în mână care au un ordin să ocupe și indiferent de ce e în față ei și-au văzut de treabă.”, a explicat Șerban Valeca la Antena 3.

 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close