Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "Tot ce spune Vladimir Putin sunt minciuni sfruntate!" | De ce nu poate România să ofere protecție navelor ucrainene în Marea Neagră

Radu Tudor: "Tot ce spune Vladimir Putin sunt minciuni sfruntate!" | De ce nu poate România să ofere protecție navelor ucrainene în Marea Neagră

Liderul rus Vladimir Putin a indicat România și alte state europene drept rute potențiale pentru tranzitul grâului ucrainean, care nu mai poate fi exportat pe mare în prezent, din cauza războiului.

Radu Tudor: "Tot ce spune Vladimir Putin sunt minciuni sfruntate!" | De ce nu poate România să ofere protecție navelor ucrainene în Marea Neagră
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2022   •   09:56

Putin a vorbit în mod special despre o rută de tranzit prin Belarus, aliatul Rusiei în războiul declanșat pe 24 februarie.

Însă jurnalistul și analistul militar Radu Tudor arată că nu se poate pune preț pe vorbele președintelui rus.

"Să nu uităm că, de la declanșarea conflictului, mai multe episoade de război au avut loc în bazinul de nord al Mării Negre, inclusiv în apropierea Insulei Șerpilor, acolo unde a fost scufundat crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră.

Radu Tudor:  "Cât timp Rusia este prezentă militar în nordul Mării Negre, zona este nesigură"

Cât timp există prezența militară a invadatorului în zona de nord a Mării Negre, în peninsula Crimeea, în Insula Șerpilor, tot acel areal este nesigur. Nu putem avea nicio garanție că ceea ce spune Moscova se și întâmplă.

De la momentul în care au dezmințit că vor începe un război și până în prezent, tot ce a spus Vladimir Putin și autoritățile de la Kremlin s-au dovedit minciuni sfruntate. Motiv pentru care trebuie să existe un acord internațional și garanția că acesta va fi respectat.

Mi-e teamă, însă, că nu are cine să îl implementeze și că ne îndreptăm spre o soluție de avarie, în care autoritățile ruse împreună cu autoritățile din Turcia să realizeze 'culoare verzi' de tranzit pentru grâul ucrainean", a estimat jurnalistul. 

Un fost comandant NATO, amiralul James Stavridis, a propus ca România şi alte state ale alianței să escorteze navele care exportă grâu din porturile ucrainene.

Radu Tudor: "Nu cred că mai există dialog cu Moscova"

Însă și această opțiune implică un dialog cu Moscova iar posibilitatea acestui dialog nu mai există în prezent, arată Radu Tudor.

"Ceea ce spune amiralul James Stavridis este logic, și anume protejarea acelor rute comerciale care previn sufocarea traficului în Marea Neagră. Este o chestiune care se întâmplă și în alte părți ale lumii.

Problema este că navele aliate nu au cum să ajungă în bazinul Mării Negre. Având în vedere Convenția de la Montreaux și deciziile guvernului turc, aceste nave nu pot avea o prezență permanentă în Marea Neagră, ci doar o prezență episodică, rotațională, și nu putem face improvizații pentru astfel de angajamente.

Probabil, singura soluție ar fi o coalizare a statelor NATO de la Marea Neagră - România, Bulgaria, Turcia - care să poată ajuta, eventual, navele ucrainene plecate din Odesa să exporte grâul ucrainean. Dar aceste lucruri trebuie făcute într-un dialog cu Moscova și nu cred că mai există acest dialog.

Nu cred că angajamentele lui Putin și ale Kremlinului mai pot avea vreun dram de credibilitate. Am vrea să readucem Marea Neagră la potențialul comercial inițial, dar navele de război ale Rusiei invadatoare ne împiedică", a spus Radu Tudor la Antena 3.

×
Subiecte în articol: radu tudor Vladimir Putin Marea Neagrã
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close