Antena 3 CNN Actualitate Incendiile fac ravagii în România! Raed Arafat, anunţ de ultimă oră

Incendiile fac ravagii în România! Raed Arafat, anunţ de ultimă oră

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a vorbit despre intervenţia pompierilor la mai multe incendii care au izbucnit în ţară şi a explicat care este situaţia în acest moment.

Incendiile fac ravagii în România! Raed Arafat, anunţ de ultimă oră
Sursa foto: Colaj Antena 3| IGSU
de Claudia Popovici    |    23 Iul 2022   •   17:37

Treizeci de hectare de vegetație ard în județul Mehedinți de mai bine de 2 zile. Pompierii intervin, dar pe măsură ce reușesc să lichideze un focar izbucnește altul.

Este cod roșu de caniculă în mai multe județe ale României, iar situaţia s-ar putea înrăutăți.

Întrebat despre aceste incendii, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat care este situaţia. 

"Şi la acest moment, pe lângă incendiul de vegetație de la Mehedinți există încă 2 intervenții una în București-Ilfov și una în zona Sălaj.

Sunt 2 intervenții care sunt tot pentru vegetație uscată și aceste incendii de multe ori sunt provocate.

Deci ele apar pentru că unii vor să curețe câmpurile, dau foc în mai multe zone la un câmp după care pompierii trebuie să facă tot posibilul să stingă acest incendiu.

Este foarte greu să fie identificați și da, Poliția și Jandarmeria se ocupă de acest lucru și cu siguranță chiar și ulterior vom putea identifica persoanele respective pentru a fi trase la răspundere.

Astfel de incendii pot și să producă victime. Un incendiu de acest gen la Iași a avut în final, din păcate, o victimă.

Ce riscă cei care produc un incendiu de vegetaţie

În momentul în care este prinsă persoană și bineînțeles, aici justiția decide, persoana respectivă poate să fie luată pe dosar penal pentru că a produs un deces, chiar dacă nu este intenționat.

Toată lumea este avertizată de noi în continuu să nu dea foc la vegetația uscată", a explicat Raed Arafat.

Grecia mistuită de incendii. Pompierii români ajută la stingerea focarelor

Întrebat apoi despre misiunile pompierilor români trimiși în Grecia, Raed Arafat a spus:

"La acest moment, pompierii noștri din Grecia participă la misiuni, la solicitarea colegilor din Grecia, sunt și din alte țări. Știți că acolo noi i-am trimis într-un proiect nou de prepoziționare.

Este o echipă mai mică de 28 de colegi împreună cu tehnica lor. Misiunea lor, în mod normal, se termină la sfârșitul acestei luni pentru că vor fi înlocuiți de alți pompieri din alte țări europene.

Vom vedea care va fi decizia și dacă se va solicita sprijin suplimentar de intervenție. La acest moment, în Slovenia nu e vorba de trimitere de pompieri acolo.

Ministerul Apărării, în urma deciziei luată astăzi dimineață de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și a primului ministru, au fost trimise 2 avioane de stingere și un avion de sprijin logistic.

Aceste avioane sunt trimise pentru stingere pe calea aerului. Există un om de legătură din partea departamentului și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar misiunea este executată de Forțele Aeriene Române", a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Raed Arafat incendii România Grecia pompieri
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close