Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, explicații despre dosarul de la DNA: ”Sunt multe aspecte care trebuie discutate până să se decidă dacă cineva a abuzat în serviciu”

Raed Arafat, explicații despre dosarul de la DNA: ”Sunt multe aspecte care trebuie discutate până să se decidă dacă cineva a abuzat în serviciu”

Raed Arafat a făcut precizări în privința reclamațiilor pe care Curtea de Conturi le-a făcut la DNA Ministerului Sănătății și IGSU.

Raed Arafat, explicații despre dosarul de la DNA: ”Sunt multe aspecte care trebuie discutate până să se decidă dacă cineva a abuzat în serviciu”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    Andrei Grigore    |    21 Mai 2021   •   20:13

Raed Arafat susține că, inițial, raportul Curții de Conturi intitulat Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență conținea ”acuzații incorecte asupra unor procese care nu erau finalizate”, pe care IGSU le-a contestat.

”Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate de la o firmă din Elveția pe fonduri europene și de la o firmă din Coreea pe fonduri din bugetul de stat. În ambele cazuri s-au plătit sume în avans în limita prevederilor legale, avansul plătit pentru cele două firme era să garantăm că urmează să le luăm, fiind o piață volatilă și extrem de greu de lucrat cu ea pe timpul pandemiei și urmând să se facă plata integral la livrare.

Ambele firme au avut probleme în obținerea echipamentelor la timpul pe care l-au promis pentru că a apărut problemele la nivelul fabricii care livrează echipamentele respective, probleme confirmate la momentul respectiv și de ambasada noastră. A fost luată decizia la momentul respectiv de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi.

Neplătind avansul înapoi, dorind să vină tot cu echipamentele, IGSU s-a îndreptat împotriva celor două firme la instanțele românești unde sunt două procese în curs pentru recuperarea avansului sau eventual pentru obținerea echipamentelor care erau prevăzute în valoarea avansului. 

Aici nu mai putem vorbi de o pagubă produsă, este o situație comercială într-un contract comercial care se rezolvă pe linia instanței. (...) Vorbim de raportul Curții de Conturi, pe care noi l-am contestat, era plin de acuzații incorecte asupra unor procese care nu erau finalizate. Când s-a scris raportul despre această pagubă nici măcar nu era finalizat procesul în unele achiziții. Atunci după mai multe discuții, unele aspecte contestate de noi au fost acceptate, și altele care au fost trimise deja la DNA au rămas așa cum erau ele prevăzute în raport, motiv pentru care IGSU s-a îndreptat împotriva raportului Curții de Conturi în instanță. Acest proces a fost recent intentat de IGSU pentru a discuta raportul la nivelul instanței.

Sunt foarte multe aspecte acolo care trebuie discutate până se decide în final că cineva a abuzat în serviciu și a produs pagube statului.”

Declarația integrală în video: 

Raed Arafat și Nelu Tătaru, în atenția DNA. Acuzații de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals în perioada pandemiei

Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru și IGSU, aflat în subordinea lui Raed Arafat, au fost reclamate de Curtea de Conturi la DNA pentru nereguli la achiziții făcute în pandemie. Instituția, condusă pe atunci de Nelu Tătaru, este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, iar prejudiciul este estimat la aproape 3 milione de lei.

Plângerile sunt făcute în baza unui raport al Curții de Conturi, redactat vara trecută, intitulat Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență, însă abia acum Curtea de Conturi a anunțat ce conținea, de fapt, acest raport și ce conțin aceste plângeri venite în baza raportului. 

În primul rând, există sesizarea făcută la DNA împotriva Ministerului Sănătății, pentru achizițiile din primul an de pandemie, perioada în care Nelu Tătaru era ministru al Sănătății. Acuzația este de fals intelectual și uz de fals, dar și de abuz în serviciu, cu un prejudiciu estimat de aproape 3 milioane de lei. 

Celelalte două plângeri făcute de Curtea de Conturi la DNA sunt împotriva Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea DSU, care este condus de Raed Arafat. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu, una cu un prejudiciu de 11 milioane de lei, iar cealaltă cu un prejudiciu de peste 4 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat DNA
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close