Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, detalii despre pompierii români care se duc să-i ajute pe francezi să stingă incendiul uriaș de lângă Bordeaux 

Raed Arafat, detalii despre pompierii români care se duc să-i ajute pe francezi să stingă incendiul uriaș de lângă Bordeaux 

România trimite mijloace tehnice, mașini și pompieri pe cale aeriană la Bordeaux, unde face ravagii un imens incendiu pe care salvatorii locali l-au desemnat drept "monstruos".

Raed Arafat, detalii despre pompierii români care se duc să-i ajute pe francezi să stingă incendiul uriaș de lângă Bordeaux 
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Aug 2022   •   17:20

Pompierii ar urma să plece în această noapte și să ajungă în Franța odihniți, după mii de kilometri.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că Franța a cerut ajutor aerian și terestru în urmă cu o zi.

Alte state au oferit, la rândul lor, sprijin aerian.

Între acestea se numără și Grecia, care se confruntă, la rândul său, cu incendii masive de pădure.

Cererea specifică formulată de autoritățile franceze este ca avioanele să se poată alimenta cu apă din mare.

România contribuie cu un modul terestru, transportat pe calea aerului

România a stabilit că poate oferi un modul terestru de intervenție, iar Franța a acceptat ajutorul, precizează Arafat.

"Am hotărât să folosim avioanele de la baza de transport strategic Papa (din Ungaria, n.r.) care aparține forțelor NATO.

România are ore de zbor alocate - cum sunt alocate și altor țări care participă în acest proiect.

Astăzi urmează să vină două avioane C 17, care sunt avioanele foarte mari de transport, pe care le are în dotare baza respectivă.

Un avion va ateriza la București și un altul va ateriza la Timișoara", a afirmat șeful DSU.

Raed Arafat: "Pentru noi este o premieră"

Între timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mobilizat forțele de intervenție, care vor fi formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Pe lângă 17 mijloace de intervenție, care includ cel puțin 8 mașini cu capacitate de stingere și 2 cisterne de apă, în sprijinul pompierilor sunt prevăzute și alte echipamente.

"Au fost mobilizați pompierii din mai multe județe către București și către Timișoara, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele 2 avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franța.

Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare.

Vorbim și de 4000 de litri pe calea aerului, folosind avioane ce aparțin unei baze militare, care au fost puse la dispoziția noastră și le folosim în contextul colaborării sub mecanismul protecției civile europene. (...)

Membrii forțelor noastre vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri până în Franța", a precizat Arafat.

×
Parteneri
Prognoza meteo pentru iarna 2023-2024 în România
x close