Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat: Introducem testele rapide pentru pacienții simptomatici care ajung în UPU

Raed Arafat: Introducem testele rapide pentru pacienții simptomatici care ajung în UPU

Raed Arafat a anunțat marți că una dintre soluțiile avute în vedere pentru reducerea timpilor de așteptare în unitățile de primire a urgențelor este introducerea testelor rapide pe bază de antigeni. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) precizează că au fost comandate deja teste rapide.

Raed Arafat: Introducem testele rapide pentru pacienții simptomatici care ajung în UPU
Sursa foto: Hepta
de Dan Gabor    |    03 Noi 2020   •   22:15

În acest fel se speră ca presiunea asupra UPU-rilor să scadă, pentru că rezultatul unui test va fi gata în 15-20 de minute.

„Una dintre soluțiile pe care vrem să le introducem poate chiar de săptămâna viitoare: testarea rapidă pe bază de antigeni în UPU pentru pacienții simptomatici, unde suspicionăm că sunt pozitivi. Legea din România nu permite să închidem unitățile de primiri urgențe și camerele de gardă.

Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra UPU și CG există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo, greu, e adevărat, dar să ne adaptăm unei situații de aflux masiv de pacienți. Dar în niciun caz nu putem să spunem, gata s-a terminat, am închis ușa, stați în stradă, căutați-vă alt spital sau să spunem asta la ambulanțe care așteaptă că nu vă luăm bolnavii, căutați voi spital. Ordinul a clarificat situația asta, pentru că ordinul aplică ce spune legea și explică ce nu putem face la acest moment indiferent ce presiune avem asupra noastră”, a spus Raed Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Șeful DSU a adăugat că înainte de pandemie în UPU ajungeau în jur de 12-14.000 de cazuri pe zi, dar că din primăvară, pe fondul scăderii mobilității populației și a reducerii accidentelor, numărul a scăzut la 7-8.000 pe zi.

„S-a schimbat profilul cazurilor. Înainte aveam cazuri ușoare pe care puteam să le rezolvăm rapid, cazuri complexe pe care le internam în spital, acum avem cazuri complexe, care pun probleme și provocări, de suspecți Covid, pe care nu putem să îi internăm până nu au test, cazuri de pacienți cu dispnee, care au nevoie de intubație, și care sunt Covid pozitiv, dar și cazurile celelalte de urgență majoră, gen infarcte, accidente vasculare și altele. Diferența este însă că foarte mulți dintre pacienții Covid pozitivi rămân perioade îndelungate în UPU și atunci de aici vine această presiune”, a mai spus Raed Arafat.

×

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

SUA, despre atacurile cu drone din Rusia: "Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close