Antena 3 CNN Actualitate Raport CE: România are nevoie de măsuri suplimentare de combatere a corupţiei

Raport CE: România are nevoie de măsuri suplimentare de combatere a corupţiei

Raport CE: România are nevoie de măsuri suplimentare de combatere a corupţiei
Sursa foto: Foto: gotpowered.com
20 Iul 2011   •   09:58
Comisia Europeană este de părere că România trebuie să adopte noi măsuri de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în administraţia locală. Lupta contra corupţiei trebuie să rămână o prioritate majoră şi trebuie să se bucure de sprijinul Parlamentului, se precizează în raportul CE.

Recomandările din raportul CE sunt împărţite în cinci categorii: responsabilitatea sistemului judiciar, reforma sistemului judiciar, eficienţa acţiunii juridice, integritatea şi lupta contra corupţiei.

Comisia Europeană arată că sunt necesare măsuri active care să însoţească intrarea în vigoare a Codului Civil şi adoptarea unui plan cuprinzător de aplicare a celorlalte trei noi coduri, furnizarea de resurse pentru reorganizarea instanţelor, precum şi sporirea capacităţii Institutului de Magistraturii.

În plus, Comisia notează că este necesară finalizarea unei analize detaliate a dezechilibrelor legate de volumul de lucru în cadrul sistemului judiciar, în vederea revizuirii modului de funcţionare a sistemului judiciar care va avea loc în curând, informează Mediafax.

Potrivit aceluiaşi raport,  sancţiunile aplicate ca urmare a constatărilor făcute de ANI sunt puţine la număr, iar cele aplicate sunt rareori disuasive. În consecinţă, autorităţile române trebuie să ia măsuri pentru a se evita abordarea unor practici inconsecvente în cadrul comisiilor de cercetare a averilor.


Comisia Europeana a publicat joi la Bruxelles raportul privind evoluţia justiţiei din România. Documentul este relevant inclusiv în ceea ce priveşte aderarea ţarii noastre la Spaţiul Schengen.

Oficialii UE  notează că ţara noastră pregateşte intrarea în vigoare a noilor coduri, fundamentale pentru modernizarea procesului juridic.  Comisia precizează însă că România nu s-a angajat încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie.
 


×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close