Antena 3 CNN Actualitate Raport CFR: Sistemul feroviar din România, mai prost decât în perioada interbelică

Raport CFR: Sistemul feroviar din România, mai prost decât în perioada interbelică

Raport CFR: Sistemul feroviar din România, mai prost decât în perioada interbelică
Sursa foto: cfr
19 Noi 2009   •   11:42

Sistemul feroviar românesc este foarte aproape de a intra în colaps. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport al Ministerului Transporturilor destinat Camerei Deputaţilor. Potrivit documentului, CFR nu reuşeşte să atingă nici măcar standardele sistemului feroviar dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Raportul Ministerului Transporturilor dezvăluie situaţia catastrofală în care se află căile ferate. Trenurile româneşti nu numai că sunt departe de standardele de viteză ale Uniunii Europene, dar nu reuşesc să se ridice nici măcar la cele atinse de Căile Ferate Române în perioada interbelică.

Astfel, în 1938, trenurile acopereau distanţa dintre Timişoara şi Bucuresti în 8 ore, susţin jurnaliştii de la Gardianul. O privire aruncată pe actualul mers al trenurilor arată că acelaşi traseu este parcurs de trenurile accelerat în 12 ore şi 7 minute. În ceea ce priveşte ruta Bucureşti-Constanţa, înainte de război călătoria dura 2 ore şi 15 minute, faţă de cele aproape 4 ore cât este în prezent.

Dincolo de datele statistice însă, raportul arată că mersul cu trenul este foarte periculos. Astfel, peste 20.000 de kilometri de linii de cale ferată şi 1.000 de staţii CFR sunt restante la capitolul reparaţii capitale şi de întreţinere.

Conform raportului, din totalul de peste 18.000 de poduri de cale ferată existente în România, aproape 20% au durata de viaţă expirată, iar 60% sunt ?scadente la reparaţii?. Documentul mai arată că pe întreaga reţea există peste 1.300 de puncte periculoase, cauzate de terasamentele slăbite sau cu risc sporit de pierdere a stabilităţii.

Toate acestea au dus, anul trecut, la întârzieri ale trenurile de peste 52.000 de minute şi mai multe accidente feroviare, soldate cu victime.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CFR
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close