Antena 3 CNN Actualitate Raportul Conferinței pentru Securitate de la Munchen: e o luptă între democrație și autoritarism pe multiple dimensiuni

Raportul Conferinței pentru Securitate de la Munchen: e o luptă între democrație și autoritarism pe multiple dimensiuni

Conferința pentru Securitate de la Munchen, eveniment tradițional pentru dezbaterea provocărilor de securitate, apărare și de politică externă, și-a lansat studiul pe 2023.

Raportul Conferinței pentru Securitate de la Munchen: e o luptă între democrație și autoritarism pe multiple dimensiuni
de Andreea Ştefan    |    14 Feb 2023   •   10:56

Lucrările acestui important forum vor avea loc vineri și sâmbătă la Munchen, participarea va fi la cel mai înalt nivel.

Rusia nu va mai fi invitată, având în vedere comportamentul său agresiv, declanșarea războiului din Ucraina și încălcarea flagrantă a Cartei ONU și a prevederilor de bază privind dreptul internațional.

Dezbaterile despre diferite viziuni pentru ordinea internațională viitoare sunt adesea abstracte și teoretice. Prin invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a făcut din ciocnirea viziunilor concurente o realitate brutală și mortală. Democrațiile liberale ale lumii se trezesc in provocările lansate de revizioniștii autocrați și au făcut primii pași importanți pentru a reactiona. Dar pentru ca principiile liberal-democratice să prevaleze asupra variantelor autocratice, democrațiile trebuie să își reînnoiască viziunea asupra unei ordini internaționale dezirabile.

Este nevoie de o ordine internațională liberală re-vizuită, bazată pe reguli, pentru a consolida rezistența democratică într-o eră de competiție sistemică acerbă cu regimurile autocratice. Dar pentru a face această viziune mai atractivă în rândul comunității internaționale mai largi și pentru a o ajuta să câștige concursul pentru viitoarea ordine internațională, democrațiile trebuie să țină seama și de criticile și preocupările legitime ale comunității internaționale mai largi.

La 24 februarie 2022, Rusia nu numai că a lansat un război împotriva Ucrainei care a provocat deja zeci de mii de victime civile ucrainene, a forțat milioane de oameni să-și părăsească casele și a provocat pagube de război de sute de miliarde de euro.

Odată cu invazia brutală și neprovocată a unui stat suveran, Moscova a lansat, de asemenea, un atac împotriva principiilor de bază ale ordinii de după al Doilea Război Mondial.

Citește continuarea pe site-ul radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: radu tudor munchen Rusia
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close