Antena 3 CNN Actualitate Raport MCV: România a făcut progrese în numeroase domenii, dar se menţin preocupări privind independenţa justiţiei

Raport MCV: România a făcut progrese în numeroase domenii, dar se menţin preocupări privind independenţa justiţiei

Raport MCV: România a făcut progrese în numeroase domenii, dar se menţin preocupări privind independenţa justiţiei
de M.T.    |    22 Ian 2014   •   15:11

Comisia Europeană (CE) consideră că România a făcut progrese în numeroase domenii de la rapoartele anterioare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), se arată în documentul publicat miercuri pe site-ul Comisiei Europene şi citat de Agerpres.

Raportul arată că rezultatele principalelor instituţii judiciare şi de integritate se menţin pozitive. Schimbările legislative „necesare şi îndelung aşteptate” continuă, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la reglementarea problemelor manageriale.

CE notează însă că se menţin preocupări cu privire la independenţa justiţiei şi că există „multe exemple” de rezistenţă faţă de măsurile vizând integritatea şi combaterea corupţiei la nivel politic şi administrativ.

De asemenea, amendarea „grăbită şi netransparentă” a Codului penal, în decembrie 2013, a stârnit ample preocupări, fiind percepută ca o „provocare fundamentală” la adresa regimului juridic de combatere a corupţiei şi promovare a integrităţii, deşi Curtea Constituţională a demonstrat existenţa unui echilibru de puteri, calificând modificările drept neconstituţionale.

Totodată, Comisia recomandă României să adopte o serie de măsuri în domeniile independenţei justiţiei, al reformei justiţiei, al integrităţii şi al luptei împotriva corupţiei.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close