Antena 3 CNN Actualitate Raport: NEREGULI GRAVE descoperite la ROMATSA

Raport: NEREGULI GRAVE descoperite la ROMATSA

de G.S.    |    29 Mar 2014   •   12:09
Angajări ilegale, pe salarii uriaşe s-au făcut la Romatsa în timpul mandatului de premier al lui Emil Boc. Doi dintre consilierii săi personali au fost angajaţi fără concurs de secretarul genral al Ministerului Transporturilor de la acea vreme, Gheorghe Dobre, cunoscut ca un apropiat al lui Traian Băsescu. 
 
Timp de un an, cei doi şi-au încasat salariile de la ROMATSA, fără să calce prin sediul firmei. 
 
Şi fostul ministru Radu Berceanu a încălcat la rândul său legea şi şi-a angajat directorul de cabinet la Romatsa. Pe aceeaşi schemă soţia şi fiica fostului secretar general dinminister au ajuns în funcţii importante, în urma unor examene falsificate. 
 
Informaţiile sunt prezentate într-un raport al Corpului de Control al Guvernului efectuat la Romatsa, pentru care Executivul a decis să sesizeze Parchetul, arătând că s-a constatat angajarea la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), cu încălcarea prevederilor legale, a unor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari.
Guvernul arată că în actele Romatsa se afirmă că cei doi ar fi fost angajaţi în urma unui examen scris deşi din evidenţe rezultă că aceştia nu au intrat în sediul regiei în ziua examenului, ei intrând pentru prima dată în clădirea Romatsa abia la circa un an şi două luni mai târziu de la data la care ar fi avut loc examinarea.
Lucrările acestora nu conţine date privind locul, data, ora examinării sau autorul, fiind doar semnate olograf pe ultima pagină, iar un subiect a fost scris identic de cei doi, cu aceleaşi informaţii şi idei, inclusiv cu aceleaşi greşeli de punctuaţie.
Darius Pintilie a fost încadrat cu un salariu brut lunar de 9.910 lei, cu spor de vechime de 10%, ca şi Marius Buzea, ulterior majorat la 11.777 lei, ei fiind încadraţi direct pe funcţii de Expert I, alţi angajaţi cu experienţă de 3-15 ani având un salariu mai mic.
O altă concluzie este că, în perioada martie 2011-mai 2012, cei doi au fost angajaţi în acelaşi timp în două structuri publice, respeciv la Guvern şi Romatsa, deşi prima intrare în sediul Romatsa a fost în mai 2012, tot atunci fiind redactate şi documentele pentru legitimaţia de acces., inspectorii guvernamentali arătând astfe că, cu certitudine, cei doi nu au fost prezenţi la locul de muncă de la Romatsa în acest interval, fiind însă atestată în acte, necorespunzător adevărului, prezenţa lor la serviciu.
Datele Romatsa mai relevă că în perioada martie 2011 - "31 decembrie 2013", Darius Pintilie a încasat un venit brut total de 542.211 lei, din care 195.627 lei în perioada martie 2011-30 aprilie 2012, când nu a fost la serviciu, şi de prime de vacanţă de 64.104 lei, iar Darius Buzea a încasat 526.024 lei brut, din care 220.523 lei pentru perioada când nu a fost la serviciu, plus prime de vacanţă de 62.172 lei.
Conform documentului, regia a efectuat, în perioada 2010-2013, cheltuieli cu salarii în sumă totală de 1,7 miliarde lei, cel mai mare venit brut anual ridicându-se la 698.934 lei, iar cel mai mic venit brut anual fiind de 20.809 lei, la salariul de bază adăugându-se prime de fidelitate, de vacanţă, de Paşti, de Crăciun, adaos lunar pentru "întărirea rezistenţei organismului".
Guvernul mai arată că la Romatsa a fost angajată şi Cristina Palloş, director de cabinet al ministrului Transporturilor din acea perioadă, Radu Berceanu, numită membru în CA prin ordin al ministrului. În 2009, Aleodor Frâncu, atunci director general adjunct la Romatsa, a cerut suplimentarea cu un post a funcţiei de Expert I, post pe care a fost angajată Cristina Palloş direct de către ministru, cu un salariu brut lunar de 14.963 lei şi spor de vechime 20%, majorat ulterior la 17.489 lei şi spor de vechime 25% şi la 19.051 lei.
Insprectorii punctează că, deşi a fost angajată cu normă întreagă la Romatsa, Cristina Pallo a continuat să lucreze ca director de cabinet la ministrul Transporturilor, cu jumătate de normă.
Pe un alt post la Romatsa au fost angajate soţia şi fiica secretarului general din Ministerul Transporturilor, Tiberiu Bărbuleţiu, deşi din acte rezultă că cele două nu au intrat în sediul Romatsa la data examinării, iar soţia nici nu a lucrat efectiv la regie deşi a fost remunerată cu 289.787 lei, ea fiind, de fapt, detaşată la cabinetul secretarului general adjunct din Ministerul Transporturilor.
Guvernul precizează totodată că acţiunea de control la Romatsa va continua.
 
 

×

News Hour with CNN

În cazul unui atac aerian, bucureștenii se află într-un real pericol | Situaţia buncărelor din România

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close