Antena 3 CNN Actualitate Raport ONU: România a vândut arme unui traficant internaţional care le livra grupării teroriste FARC

Raport ONU: România a vândut arme unui traficant internaţional care le livra grupării teroriste FARC

Raport ONU: România a vândut arme unui traficant internaţional care le livra grupării teroriste FARC
Sursa foto: raport
27 Oct 2009   •   18:06

România a vândut arme teroriştilor, susţin autorii unui raport dat publicităţii de Naţiunile Unite. Specialiştii Institutului Naţiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmării spun că societatea Romarm a vândut armament unei firme controlate de un traficant care intenţiona să le direcţioneze spre grupul terorist columbian FARC.

Raportul ONU arată că Romarm, care administrează toate fabricile de armament, a vândut, în urmă cu doi ani, arme unei firme care avea legături cu traficantul internaţional Monzer al Kassar. Autorii documentului spun totuşi că autorităţile române ar fi putut fi păcălite de firma fantomă a traficantului

"România a permis aceste exporturi. Am o copie a licenţei de export pe care guvernul român i-a trimis-o Romarm pentru ca ei să trimită aceste arme. Mozer al Kassar folosea ca paravan o companie din Marea Britanie, Trawl Services Limited" a declarat unul dintre autorii raportului.

Kassar plănuia să vândă armele româneşti Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia, considerate drept grup terorist de către Columbia, SUA, Canada şi Uniunea Europeană.

Documentele autorităţilor americane, care au întins o cursă traficantului, arată că acesta a negociat cu Romarm şi alte companii de armament pentru a adăuga la tranzacţie şi rachete sol-aer. Mai mult, autorităţile din SUA au găsit, chiar asupra lui Kassar, o copie după un contract de livrare de armament încheiat între Romarm şi o firmă din Anglia. Dovezile există, spun autorii raportului, dar românii nu şi-au pus prea multe întrebări.

"Este ciudat ca Al Kassar să fie arestat de americani, să fie extrădat, pentru că a fost arestat de spanioli şi extrădat în Statele Unite, şi în România să nu existe nicio continuare a cerecetărilor în ceea ce priveşte Romarm şi cealaltă firmă din România" mai spun autorii raportului.

Potrivit declaraţiilor făcute în arestul poliţiei, Kassar s-a întâlnit cu fabricanţii de armament din România în 11 mai 2007. În timpul călătoriei sale în Bulgaria şi România, traficantul a primit liste de preţuri de la compania bulgară de arme Armitrans şi de la compania românească Romarm.

Mozer al Kassar a fost condamnat la începutul acestui an de justiţia americană la 30 de ani de închisoare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: arme FARC teroristi
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close