Antena 3 CNN Actualitate Raport SUA: România are probleme cu imparţialitatea justiţiei, discriminarea şi corupţia

Raport SUA: România are probleme cu imparţialitatea justiţiei, discriminarea şi corupţia

Raport SUA: România are probleme cu imparţialitatea justiţiei, discriminarea şi corupţia
Sursa foto: justitie
12 Mar 2010   •   09:32

România continuă să aibă probleme cu imparţialitatea justiţiei, discriminarea şi corupţia. Este concluzia unui raport al Statelor Unite pe anul 2009, cu privire la drepturile omului. Documentul critică în special discriminarea romilor în România, condiţiile din închisori şi limitarea libertăţii religioase.

La capitolul justiţie, raportul notează că în România există percepţia că sistemul judiciar român este corupt, lent şi nedrept. În ceea ce priveşte retrocedarea proprietăţilor, Departamentul de Stat al Statelor Unite observă că unele asociaţii ale proprietarilor continuă să denunţe lentoarea procedurilor de retrocedare la nivel local.

Pe lângă justiţie, discriminare, corupţie, condiţiile precare din închisori şi limitarea libertăţii religioase, Departamentul de Stat american scoate în evidenţă şi problemele României în ceea ce priveşte corupţia funcţionarilor publici, traficul de persoane, exploatarea sexuală sau abuzurile împotriva femeilor.

Raportul notează că Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului a atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti că poliţia română utilizează forţa în cazuri de infracţiuni minore. Acelaşi document face referire şi la abuzurile împotriva copiilor abandonaţi, în special a celor cu dizabilităţi, internaţi în instituţii de stat.

În privinţa cooperării Guvernului României cu organizaţiile internaţionale, documentul constată şi îmbunătăţiri: oficialii români dau dovadă de cooperare, permiţând vizitele reprezentanţilor ONU şi ai altor organizaţii internaţionale.

Antena 3

×
Subiecte în articol: raport SUA justitie România
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close