Raportul care îngrijorează autorităţile sanitare. Câte cazuri de HIV/SIDA au fost înregistrate în România din 1986 până în prezent

de D.D.    |    29 Noi 2012   •   12:52
Raportul care îngrijorează autorităţile sanitare. Câte cazuri de HIV/SIDA au fost înregistrate în România din 1986 până în prezent
Mai mult de 18.000 de cazuri HIV/SIDA au fost înregistrate în ţara noastră din 1986 până în septembrie 2012, arată un raport al Biroul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), prezentat de Mediafax. 6.077 de persoane au murit din această cauză, iar numărul celor care se îmbolnăvesc este în creştere. 543 de cazuri noi au fost raportate numai în acest an.

"Se înregistrează o creştere a cazurilor noi de infecţie cu HIV transmise pe cale heterosexuală (278 cazuri noi în 2012) şi o creştere rapidă a cazurilor de infecţie cu HIV în rândul populaţiei cu risc crescut de infectare, respectiv 157 cazuri noi în 2012 şi în rândul populaţiei bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi (65 cazuri noi în 2012). S-au înregistrat progrese în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, numărul de noi infecţii în rândul copiilor fiind în scădere în comparaţie cu anii trecuţi (24 cazuri noi în 2010 comparativ cu 12 cazuri noi în 2012)", se arată într-un comunicat de presă.

"Georgia şi România sunt singurele două ţări din regiune care asigură acces universal la tratament antiretroviral pentru mai mult de 60 la sută dintre persoanele infectate cu HIV. În regiune, epidemia este concentrată în special în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practică sexul comercial şi a partenerilor lor sexuali, precum şi în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi", se mai arată în comunicat.

Provocările la care trebuie să facă faţă România sunt legate de asigurarea continuităţii tratamentului la aceleaşi standarde de calitate, însoţite de măsuri de prevenire a transmiterii HIV în rândul populaţiei tinere şi a grupurilor vulnerabile prin construirea de programe adresate acestora, inclusiv programe de testare şi consiliere voluntară HIV.


x close