Antena 3 CNN Actualitate Raportul pe Justiţie, prezentat de Comisia Europeană: România nu scapă de monitorizare (VIDEO)

Raportul pe Justiţie, prezentat de Comisia Europeană: România nu scapă de monitorizare (VIDEO)

Raportul pe Justiţie, prezentat de Comisia Europeană: România nu scapă de monitorizare (VIDEO)
Sursa foto: CE
22 Iul 2009   •   13:56

Comisia Europeană îi critică pe politicienii din România în raportul de ţară pe domeniul Justiţiei. Oficialii de la Bruxelles spun că reforma în justiţie s-a făcut la nivel tehnic dar nu beneficiază şi de sprijin politic. Executivul Comunitar are 16 recomandări pentru oficialii de la Bucureşti.

Oficialii europeni sunt nemulţumiţi în special de faptul că la Bucureşti nu există consens politic pentru reforma în justiţie. Ei spun că s-au făcut în acest sens eforturi la nivel tehnic, nu şi politic. În plus, Comisia a amintit că Parlamentul de la Bucureşti a blocat sau tergiversat anchetarea mai multor oficiali români.

O altă problemă care trebuie corectată este, în opinia Bruxelles-ului, legea de funcţionare a Curţii Constituţionale. Aceasta stipulează că procesele se suspendă dacă se invocă o excepţie de neconstituţionalitate. Comisia doreşte ca legea să fie abrogată pentru ca procesele să nu mai fie tergiversate.



În ceea ce priveşte codurile de procedură civilă şi penală, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Johannes Laitenberger, susţine că România încă se luptă pentru a depăşi faptul că "aceste coduri civil şi penal, deşi sunt actualizate, nu au fost pe deplin revizuite, ceea a dus la numeroase amendamente legislative şi ordonanţe de urgenţă".

"În această situaţie nu este surprinzător că jurisprudenţa din România este contradictorie, generează întârzieri", a mai declarat Laitenberger.

Observaţiile celor din Executivul Comunitar se opresc şi asupra Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Raportul arată că instituţia nu îşi joacă în întregime rolul de instanţă supremă.

Comisia Europeană a anunţat că România va fi monitorizată în continuare, până la noul raport de pentru ţara noastră, care va fi dat publicităţii în vara anului viitor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: raport justitie Comisia Europeana
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close