Antena 3 CNN Actualitate Răspunsul BNR la acuzaţiile de manipulare a ROBOR. Dan Suciu: „Este mult zgomot pentru nimic. Domnul Zamfir, ca de obicei, lansează petarde pentru a acoperi necunoașterea în domeniu”

Răspunsul BNR la acuzaţiile de manipulare a ROBOR. Dan Suciu: „Este mult zgomot pentru nimic. Domnul Zamfir, ca de obicei, lansează petarde pentru a acoperi necunoașterea în domeniu”

Răspunsul BNR la acuzaţiile de manipulare a ROBOR. Dan Suciu: „Este mult zgomot pentru nimic. Domnul Zamfir, ca de obicei, lansează petarde pentru a acoperi necunoașterea în domeniu”
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    29 Ian 2019   •   18:07

Senatorul Daniel Zamfir a prezentat în şedinţa comisiei economice mai multe documente care conţin mailuri între reprezentanţi ai băncilor privind modul în care se stabilea indicele ROBOR de care depind ratele românilor.

Documentele arată că de această practică nu ar fi străin nici Florin Câţu, actual senator PNL, la acea vreme economistul şef al unei bănci cunoscute.

BNR susţine că mailurile prezentate de Daniel Zamfir au fost deja investigate de Consiliul Concurenţei, care nu a găsit nimic suspect.

Purtătorul de cuvânt, Dan Suciu, spune că respectiva conversaţie dintre reprezentanţii băncilor ţinea de un moment de piaţă delicat în care dobânzile erau uriaşe, iar BNR a intervenit atunci doar administrativ.

„Sunt e-mailuri din 2008 care au fost cercetate de instituțiile abilitate și nu au găsit nimic suspect. În consecință, nu avem nimic nou de comentat. Ele țineau de un moment de piață în care am avut probleme, roborul ajunsese la 200% iar Banca Națională a intervenit administrativ prin procedurile de regulament pe care le are la dispoziție. Nu este absolut nimic nou și nimic care să merite discutat. Din punctul nostru de vedere este mult zgomot pentru nimic”, a spus Dan Suciu.

„În 2008 a fost un eșec de piață. Dobânzile au urcat la 200% și atunci BNR a fost nevoită să intervină pentru plafonarea lor. Deci vorbim de dobânzi de 200%, nu de 3% sau cât avem acum”, a adăugat el.

Întrebat cum comentează faptul că senatorul ALDE Daniel Zamfir susține că băncile se înțeleg în privința ROBORULUI, Dan Suciu a spus că există instituții ale statului care s-au pronunțat în legătură cu acele mailuri și nu e nimic suspect.

„Domnul Zamfir, ca de obicei, lansează petarde pentru a acoperi necunoașterea în domeniu”, a menționat purtătorul de cuvânt al BNR.

Citiți și:

Președintele Consiliului Concurenței: Am declanșat o analiză la nivelul ROBOR, vrem să vedem efectele Ordonanței 14

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close