Antena 3 CNN Actualitate O nouă ofertă pentru cadrele didactice: Creştere salarială de 1.000 lei brut | Negocierile de la Guvern continuă

O nouă ofertă pentru cadrele didactice: Creştere salarială de 1.000 lei brut | Negocierile de la Guvern continuă

După discuţii aprinse cu sindicaliştii, Guvernul vine cu o nouă ofertă care urmează să fie sau nu aprobată de cadrele didactice.

de Cătălina Mănoiu    |    31 Mai 2023   •   15:05

Update 15:35 - Sindicaliștii din educație spun, după ultimele negocieri cu reprezentanții Guvernului, că noua ofertă este o variantă îmbunătățită și vor avea o „imagine clară” până deseară despre ceea ce decid profesorii. 

Aceștia au atras atenția că noua ofertă prevede o majorare egală pentru toată lumea, „ceea ce e foarte important pentru că sunt oameni care au salarii mici”.

Sindicaliştii vor reveni la discuţii cu Guvernul la ora 19:00, după consultări interne, potrivit unor surse politice. 

Update 15:25 - Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Update 15:00 - Sunt discuţii aprinse la Palatul Victoria, cu mult peste ora estimată. Profesorii nu mai vor să semneze acordul politic cu preşedintele Iohannis. Potrivit surselor Antena 3 CNN se aud strigăte din sală.

Conform programului Guvernului, miercuri, la ora 13.30, au loc consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație. Anunțul a venit la scurt timp după ce s-au încheiat negocierile de la Palatul Cotroceni dintre Klaus Iohannis și liderii coaliției.

A fost decalată puțin și ședința de Guvern, care ar fi trebuit să înceapă la ora 14:00, tocmai pentru că acum, la Palatul Victoria, au loc aceste discuții cu liderii de sindicat.

Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă discută cu sindicaliștii din Educație. Potrivit unor surse, atunci când au intrat la negociere, sindicaliștii erau nemulțumiți de oferta de la Cotroceni. Nu sunt de acord cu majorarea etapizată, cer ca să crească salariile cu 25% începând din luna iunie și, de asemenea, își doresc ca profesorii să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile de grevă. Asta pentru ca să-și încaseze integral salariile.

Sunt o parte din sindicalişti care în continuare susțin ca salariul unui debutant să fie de 4.200 lei în mână și plecând de la acest reper să fie calculate și celelalte salarii din învățământ.

Noile negocieri sunt purtate în condițiile în care aseară sindicatele au respins oferta venită de la Guvern, cu prime de 4.000 lei pentru profesori, acordate în două tranșe, și de 1.500 lei pentru personalul nedidactic.

Sunt așteptări mai mai de la această rundă de negocieri, pentru că președintele Klaus Iohannis spunea că este de acord să gireze acest acord politic și încuraja părţile implicate să dea dovadă de flexibilitate și să se găsească soluțiile necesare pentru ca elevii să se reîntoarcă la clase.

 

×
Subiecte în articol: grevă educaţie
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close