Antena 3 CNN Actualitate Rata șomajului, după un an și jumătate de pandemie: Câți șomeri sunt în România

Rata șomajului, după un an și jumătate de pandemie: Câți șomeri sunt în România

Ultimele date pe șomaj, publicate de INS, au arătat că avem 449.000 de șomeri, în luna mai. INS va publica noile date, pe iunie. De fapt, vom avea tabloul complet al românilor fără locuri de muncă la un an și jumătate de la pandemie.

Rata șomajului, după un an și jumătate de pandemie: Câți șomeri sunt în România
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    Roana Rotaru    |    30 Iul 2021   •   10:12

Estimările analiștilor nu arată bine: pe lângă șomerii pe care îi avem deja, sunt 60.000 de firme, în pericol de insolvență. Asta înseamnă că în jur de jumătate de milion de angajați de la noi ar putea îngroșa rândurile șomerilor, conform datelor publicate de Sierra Quadrant, o firma de consultanță. 

Pe de altă parte, premierul Cîțu nu scapă nicio ocazie să spună economia României își va reveni spectaculos în acest an, ba chiar va avea, potrivit acestuia, o creștere de două cifre. De fiecare dată, premierul repetă aceleași informații: puterea de cumpărare a crescut, chiar dacă inflația a ajuns la 3,9% în luna iunie.

Alimentele sunt ieftine, chiar dacă am avut scumpiri: preţurile energiei electrice, uleiului şi combustibililor, majorate cu 12-17%, pâinea s-a scumpit cu 5%. Citu mai spune că românii sunt fericit.

În luna iunie în România erau 425 de mii de şomeri. Numărul lor a scăzut față de luna precedentă. Mai exact, din statisticile INS, în ultima luna au dispărut de pe listă 24.000 de persoane.

Pe lângă șomerii pe care îi avem deja, sunt însă 60.000 de firme în pericol de insolvență. Asta înseamnă că în jur de jumătate de milion de angajați români ar putea îngroșa rândurile șomerilor, conform datelor publicate de o firma de consultanță.

În ultimul an, energia electrică, uleiului şi combustibilii, s-au scumpit cu procente curpinse între și 12-17%, iar pâinea s-a scumpit cu 5%.

×
Subiecte în articol: rata somajului pandemie someri
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close