Antena 3 CNN Actualitate Ratele românilor la credite explodează. Indicele Robor la 3 luni a atins o valoare record

Ratele românilor la credite explodează. Indicele Robor la 3 luni a atins o valoare record

Ratele românilor la credite vor exploda în perioada următoare. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 2,4% cea mai mare valoare din 2020 până acum. Ce recomandă experții financiari

Ratele românilor la credite explodează. Indicele Robor la 3 luni a atins o valoare record
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    04 Noi 2021   •   16:48

Adrian Negrescu, analist financiar, a precizat că românii care au credite în lei vor suporta o creștere medie a ratei cuprinsă între 60 şi 80 de lei.

„Să ne uităm la indicele la 6 luni, pentru că cele mai multe credite ipotecare sunt cu indicele ROBOR la 6 luni, acolo unde dobânda a ajuns undeva la 2,51% şi tot creşte de la o zi la alta şi acolo este cea mai mare problemă.

Soluția în acest moment pentru cei care au credite imobiliare, de exemplu, ar fi să se ducă să îşi refinanțeze împrumuturile pe indicele nou, pe indicele IRCC, acolo unde dobânda a scăzut, e abia la 1,08%, deci condiţii mai bune de creditare pe noile modalități de împrumut", a spus analistul financiar.

Întrebat cât de greu este să faci o refinanțare de credit în acest moment, Adrian Negrescu, analist financiar, a confirmat că poate fi o misiune imposibilă.

„E o misiune aproape imposibilă pentru mulţi români pentru că, din păcate băncile sunt atente la clienți, adică la ceea ce cumpără, adică la evaluările imobilelor respective şi la condițiile de creditare. Vedem ce face BNR că înăsprește politica monetară în speranța de a stăvili inflația, dar asta afectează creditarea care la rândul ei influențează industria imobiliară, sectorul construcțiilor şi se răsfrânge ca un tăvălug în toată economia afectând şi creând şi mai multe probleme.

Interogările la ANAF pentru creditele bancare au scăzut cu 37% în octombrie faţă de luna anterioară. Asta este o dovadă concretă a faptului că românii nu îşi mai doresc să îţi ia un credit fiindu-le teamă de ceea ce urmează, ori băncile nu mai acordă credite pentru toată lumea", a spus Adrian Negrescu la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: rate credite indicele ROBOR
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close