Antena 3 CNN Actualitate Raționalizarea apei începe și în Ilfov! Apa va fi oprită în mai multe localități

Raționalizarea apei începe și în Ilfov! Apa va fi oprită în mai multe localități

Sunt tot mai multe localități în România unde apa potabilă se dă cu porția, iar oamenii nu își mai pot iriga culturile. Operatorul care asigură apă potabilă în Ilfov anunță întreruperi în mai multe localități din cauza consumului excesiv. Acesta este nevoit să recurgă la această măsură pentru a reface stocurile. Iar probleme sunt în mai multe județe.

Raționalizarea apei începe și în Ilfov! Apa va fi oprită în mai multe localități
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    05 Iul 2022   •   11:53

Raționalizarea consumului de apă începe să fie impusă și în județul Ilfov. Furnizorul local de apă a anunțat cetățenii că apa va fi sistată pe timpul nopții pentru refacerea stocului. Oamenii sunt nevoiți astfel să nu își mai ude plantele la fel de des cum o făceau înainte dar și să reducă, pe cât de mult posibil, consumul apei potabile.  

Balotești, Periș și Cernica sunt primele localități în care se va aplica această măsură. Compania spune că va recurge la acest gest din cauza temperaturilor ridicate care s-au resimțit în această perioadă iar pe fondul caniculei oamenii au folosit mai multă apă, nu numai pentru consum propriu ci și pentru cultura plantelor care este grav afectată de secetă. 

”Din cauza consumului excesiv de apă, pe fondul temperaturilor ridicate din această perioadă, anunțăm că suntem nevoiți să limităm alimentarea cu apă potabilă pe raza comunei Cernica în vederea refacerii rezervelor de apă. 

Astfel, în satele Bălăceanca și Poșta:  

  • în data de 05.07.2022, interval orar 01:00-04:00, apa va fi sistată; 
  • în data de 04.07.2022, interval orar 10:00-20:00, apa se va livra cu o presiune redusă. 

 Vă mulțumim pentru înțelegere și vă sfătuim să folosiți apa în mod responsabil! Utilizarea apei în alte scopuri decât cel casnic generează probleme în serviciul public de distribuție. 

Apa nu este o resursă inepuizabilă. Nu irosi apa!”, scriu reprezentanții Apă Ilfov pe o rețea socială. 

”Din cauza temperaturilor ridicate, consumul de apă este foarte ridicat în această perioadă. Cu toate că la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au dispus măsuri cu privire la asigurarea tuturor utilităților către populație la acest moment, chiar fac un apel public către toți locuitorii din județul Ilfov să încerce să limiteze consumul de apă doar la treburile personale.  

Pe raza mai multor localități există lucrări de extindere a rețelei de apă și există posibilitatea ca alimentarea cu apă să fie întreruptă o perioadă de cel mult două ore și de asemenea, în cursul nopții, să poate fi întreruptă alimentarea cu apă pentru refacerea stocului la bazinele pe care le gestionează operatorul de apă. 

Încă nu se pune problema de raționalizare a consumului de apă către cetățeni”, a declarat Simona Neculae, prefectul județului Ilfov, la Antena 3. 

Raționalizarea apei potabile nu este o premieră în România. Localități din mai multe județe precum Arad, Cluj, Ialomița și Constanța au apelat la această măsură, în care oamenii trebuie să își limiteze pe cât posibil consumul de apă, încă de zilele trecute. 

”Ca urmare a fenomenului de secetă accentuată din ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere a consumului de apă potabilă la nivelul sistemelor centralizate operate de RAJA SA. Totodată, la nivelul unor captări de apă subterană se constată scăderea nivelelor hidrostatice și hidrodinamice, precum și a debitelor de apă captate.

Astfel, ca urmare a cerinței crescute de apă la nivelul zonelor de aprovizionare, nu se poate acumula în rezervoarele de stocare suficientă apă pentru a asigura furnizarea în regim continuu. Pentru a permite refacerea rezervei de apă înmagazinată în rezervoare se impune sistarea periodică a furnizării de apă în rețeaua de distribuție.

În această situație se află sistemul centralizat de alimentare cu apă din orașul Fierbinți-Târg - jud. Ialomița și cel din localitatea Corbu - jud. Constanța, motiv pentru care, începând cu data de 05 iulie 2022, RAJA SA se află în neplăcuta situație de a restricționa temporar accesul la apă, respectiv de a furniza apă potabilă după un program zilnic”, anunță compania de distribuție apă. 

Și în județul Bihor, 3 localități au introdus restricții pe timp de noapte. În Sârbi și Fegernic apa de la rețea va fi întreruptă între orele 23.00 și 05:00, iar în Lugașu de Jos între 00:00 și 06:00.

În Maramureș, în orașul Tăuții-Măgherăuș (cu toate satele apartinatoare), furnizarea apei se face între orele 06:00 - 10:00 și 16:00 – 21:00. Totodată, în comuna Grosi cu satele aparținătoare, furnizarea apei între orele 17:00 și 06:00 este întreruptă pe perioada nedeterminata. În zonele Târgu Lăpuș și Farcașa apa va fi furnizată cu presiune scăzută, însă nu va fi întreruptă.  

×
Subiecte în articol: rationalizare apa Ilfov
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close