Antena 3 CNN Actualitate Război în U.E. din cauza lui Traian Băsescu. Watson: Mandatul lui Băsescu este ilegal

Război în U.E. din cauza lui Traian Băsescu. Watson: Mandatul lui Băsescu este ilegal

Război în U.E. din cauza lui Traian Băsescu. Watson: Mandatul lui Băsescu este ilegal
Sursa foto: Foto: Antena3
12 Sep 2012   •   16:42

Parlamentul European dezbate situaţia politică din România, care este prevăzută să aibă loc după-amiază, începând cu ora 16.00. Este primul punct al agendei de lucru şi, probabil, cel mai important al zilei pentru europarlamentari, scrie Mediafax.

Urmăreşte LIVE dezbaterea din Parlamentul European numai pe antena3.ro.

Comisia Europeană şi Consiliul European şi-au exprimat poziţiile, după care europarlamentarii au luat cuvântul.

"La începutul verii am asistat la o combinaţie de acţiuni întreprinse de autorităţile din România care au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa justiţiei", a spus oficialul european, care purta un sacou portocaliu. Comisia va continua să monitorizeze situaţia din România şi va avea contacte cu autorităţile române, a mai spus Reding.


În cadrul dezbaterii privind situaţia politică din România, reprezentanta executivului UE a spus că în România, în ultimele luni au fost adoptate legi şi ordonanţe de urgenţă contra practicilor constituţionale, pentru a impune limitări la adresa Curţii Constituţionale. Ea a adăugat că presiunile la adresa justiţiei - în special la cea a judecătorilor şi procurorilor -  sunt inacceptabile, indiferent din ce parte a spectrului politic provin.

În intervenţia sa, Viviane Reding, comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, a lansat un apel la toate forţele politice din România să profite de actualul context favorabil creat în urma recunoaşterii deciziei CCR de invalidare a referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui României, recunoscând totuşi că referendumul nu a pus capăt crizei politice din România.

Vicepreşedintele CE a adăugat că îngrijorările Comisiei Europene faţă de evoluţiile politice din ţara noastră din această vară au fost incluse în raportul CE din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) publicat în 18 iulie, iar un nou raport în cadrul acestui mecanism va fi prezentat până la finalul anului şi va menţiona dacă măsurile luate de autorităţile române dau curs recomandărilor executivului CE. 

În următoarele zile, vor avea loc întrevederi între preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi preşedintele român Traian Băsescu şi între vicepreşedintele CE Viviane Reding şi noul ministru român al justiţiei, Mona Pivniceru.

Statul de drept şi independenţa justiţiei se află în centrul valorilor UE şi ele trebuie respectate. (...) Toţi actorii politici vor trebui să îşi aducă contribuţia în această privinţă - a mai spus vicepreşedintele CE Viviane Reding, scrie Agerpres.

Ştire în curs de actualizare.

×
Subiecte în articol: viviane reding valeriu zgonea
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close