Antena 3 CNN Actualitate "Război" între biserici pornit de la INCINERAREA lui Sergiu Nicolaescu. Care este poziţia BOR şi ce au declarat oficial

"Război" între biserici pornit de la INCINERAREA lui Sergiu Nicolaescu. Care este poziţia BOR şi ce au declarat oficial

"Război" între biserici pornit de la INCINERAREA lui Sergiu Nicolaescu. Care este poziţia BOR şi ce au declarat oficial
de O.P.    |    23 Ian 2013   •   06:19

Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunţă într-un comunicat că "rămâne fidelă tradiţiei de neacceptare a practicii incinerării", acesta fiind o replică oferită anunţului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Bucureşti despre organizarea unei slujbe religioase pentru pomenirea regizorului Sergiu Nicolaescu.

"Patriarhia Română nu doreşte să se angajeze într-o polemică inutilă cu Biserica Romano-Catolică pe această temă", arată Patriarhia, într-un comunicat.

Potrivit Patriarhiei Române, în tradiţia romano-catolică incinerarea a fost interzisă şi sancţionată cu excomunicarea vreme de secole până în anul 1963, când papa Paul al VI-lea, sub presiunea secularismului contemporan, a cedat şi a acceptat slujbă funebră pentru credincioşii catolici care urmau să fie incineraţi.

"Prin urmare, este explicabil faptul că unii credincioşi romano-catolici au cerut Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti să facă o slujbă de pomenire pentru sufletul regizorului Sergiu Nicolaescu. În schimb, Biserica Ortodoxă Română rămâne fidelă tradiţiei sale bimilenare de neacceptare a practicii necreştine a incinerării", precizează Patriarhia.

"În hotărârile Sfântului Sinod referitoare la incinerare se face distincţie între slujba ortodoxă de înmormântare, care nu se oficiază celor care au optat pentru incinerare, şi pomenirea, în anumite condiţii, a sufletului omului care a decedat şi a fost incinerat din motive independente de voinţa sa, distincţie care nu se face în Biserica Romano-Catolică".




×
Subiecte în articol: incinerare
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close