Antena 3 CNN Actualitate Reacția Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce a scăpat de arestul la domiciliu

Reacția Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce a scăpat de arestul la domiciliu

Reacția Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce a scăpat de arestul la domiciliu
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Mai 2017   •   15:16

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a declarat luni după-amiază, la Palatul Eparhial, că are deplină încredere că dosarul în care a fost trimis în judecată sub control judiciar de DNA, pentru obţinere fără drept de fonduri europene, va fi judecat în mod corect, după ce Curtea de Apel Constanţa a respins cererea DNA de instituire a arestului la domiciliu în cazul său. 

Declaraţia ÎPS Teodosie, primul arhiereu al Bisericii Ortodoxe Române trimis în judecată sub acuzarea de deturnare de fonduri europene, alături de alte persoane, a fost făcută după ce judecătorul Cristian Deliorga, de la Curtea de Apel Constanţa, a respins cererea DNA. 

"Decizia mi-a dat speranţe că întregul dosar va avea parte de o justiţie obiectivă (...) Am primit această veste de respingere a acuzaţiilor de către justiţia din Constanţa, respectiv de către judecător, care a judecat obiectiv, nelăsându-se influenţat de documentele depuse, de aceea mi-a dat speranţă că întregul dosar va avea parte de o justiţie obiectivă", a declarat ÎPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului. 

Un complet al Curţii de Apel Constanţa a respins, luni, cererea formulată de DNA Constanţa privind înlocuirea măsurii controlului judiciar pentru arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, cu arestul la domiciliu. 

În cererea formulată de Serviciul Teritorial Constanţa al DNA se arăta că, în contradictoriu cu măsurile dispuse anterior de instanţă, arhiepiscopul Teodosie Petrescu ar fi iniţiat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar. 

"În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ştefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în acelaşi dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului şi pe numitul Petrescu Teodosie, precum şi să semneze şi să depună documentaţia pentru obţinerea adeverinţei de suprafaţă de la Primăria Ovidiu, cu suprafaţa de 342,52 ha teren, din care 188,75 ha vie. Adeverinţa era necesară a fi folosită în relaţia cu APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha", arată DNA. 

Decizia de respingere a cererii DNA, pronunţată luni de judecătorul Cristian Deliorga, poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

Potrivit DNA Constanţa, Arhiepiscopul Teodosie Petrescu, Întâistătătorul Eparhiei Tomisului, este suspectat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: arest la domiciliu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close