Antena 3 CNN Actualitate Reacția Guvernului la acuzațiile de colaborare cu Securitatea la adresa ministrului Educației

Reacția Guvernului la acuzațiile de colaborare cu Securitatea la adresa ministrului Educației

Reacția Guvernului la acuzațiile de colaborare cu Securitatea la adresa ministrului Educației
Sursa foto: Foto: gov.ro
04 Oct 2016   •   17:41

Premierul Dacian Cioloş a discutat marţi cu ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, şi a primit asigurări că acesta nu a avut relaţii de colaborare cu fosta Securitate şi nici nu a făcut acte de poliţie politică, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Guvernul consideră că CNSAS are datoria de a clarifica rapid informaţiile apărute în presă referitoare la Mircea Dumitru pentru a nu exista îndoieli asupra moralităţii acestuia.

"Guvernul nu a primit nicio informare oficială din partea CNSAS despre modificări sau elemente noi care să ducă la invalidarea deciziei din 2007. Considerăm că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informaţiile apărute în presă pe acest subiect, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educaţiei", afirmă Iolu, într-o declaraţie remisă presei.

El mai spune că "integritatea rămâne valoarea esenţială" la care se raportează Guvernul Cioloş, "înţelegând aici şi faptul că niciunul dintre miniştri nu a colaborat şi nici nu a fost agent al fostei Securităţi".

Iolu aminteşte că, prin decizia din 2007, Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) (...) "precizează clar faptul că domnul Mircea Dumitru nu a fost agent/ colaborator al poliţiei politice comuniste".

"Decizia a fost dată înainte ca Mircea Dumitru să fie numit prorector, iar ulterior rector", mai spune Iolu.

”Nu cred că este vorba de o simplă întâmplare!

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a negat, marți, acuzaţiile privind presupusa colaborare cu fosta Securitate, arătând că nu a făcut poliție politică și nici nu a colaborat cu Securitatea, invocând o decizie a CNSAS, din 2007, în care a primit un verdict de necolaborare cu Securitatea.

Reacția lui Mircea Dumitru apare în contextul în care mai multe publicații susțin, citând surse din CNSAS, că ar fi semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod „Negulescu“. Conform surselor citate, Mircea Dumitru dădea informaţiii despre studenţii români şi străini.

×
Subiecte în articol: guvernul Cioloș mircea dumitru CNSAS
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close