Antena 3 CNN Actualitate Reacția MApN după ce Rusia a cerut României să recunoască faptul că trimite arme Ucrainei

Reacția MApN după ce Rusia a cerut României să recunoască faptul că trimite arme Ucrainei

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a afirmat astăzi, la forumul Black Sea and Balkans Security, că solicitarea Federației Ruse către București de a recunoaște public faptul că trimite arme Ucrainei reprezintă încercări de manipulare a opiniei publice ca parte a războiului de propaganda al Kremlinului.

Reacția MApN după ce Rusia a cerut României să recunoască faptul că trimite arme Ucrainei
Sursa foto: rafael.co.il
de Gabriel Dano    |    02 Sep 2022   •   21:49

„Din când in când, cam o dată la 30 de zile, mai apare un purtător de cuvânt care acuza România de diverse lucruri, ca furnizează armament, ca furnizează instruire, sau ca furnizează mercenari.

Toate acestea sunt elemente ale războiului hibrid dus de Rusia împotriva coaliției internaționale care sprijină războiul drept al Ucrainei pentru apărarea teritoriului. Tratam ca atare asemenea încercări de a manipula opinia publica, fac parte din războiul de manipulare si propaganda a Rusiei”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Rusia vrea ca România să recunoască public că trimite arme Ucrainei

Ministerul rus de Externe invită Bucureştiul să recunoască public că trimite arme Kievului şi să nu se mai ascundă după generalităţi de tipul ''asistenţă umanitară''.

"Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin 'umanitar' pentru Ucraina", a declarat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova.

Oficialul a adăugat că o agenţie de presă română, pe care nu a numit-o, a dezvăluit de fapt despre ce fel de sprijin este vorba, transmite Agerpres.

Potrivit ei, o "agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare".

"Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice 'directe'", a afirmat Zaharova,

România anunţă verificări după ce Ucraina a publicat imagini cu obuze care ar fi de la Romarm

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni ar fi primit obuze fabricate în România de Romarm în 2022. Ministrul Economiei, în subordinea căruia se află Romarm anunță verificări.
Imaginile care ar arăta muniție produsă în România şi ajunsă în dotarea armatei ucrainene au apărut ieri pe un cont ucrainean de Twitter specializat pe armament.

Este un filmuleț de câteva secunde, făcut într-un obuzier autopropulsat de tip sovietic.

Muniția în schimb ar fi românească - obuze produse la RoMarm, spun cei care au publicat clipul.

Se vede parţial seria acestui obuz şi prescurtarea RO. Am încercat să aflăm poziția oficială a statului român referitoare la acest filmuleţ. Interesant este că nimeni nu neagă faptul că ar fi întradevăr muniție românească trimisă în Ucraina, dar nici nu confirmă vreun oficial.

De la începutul războiului, de la preşedintele României, la premier şi miniştrii - toată lumea a ţinut secrete informaţiile despre posibilele transporturi de muniţie sau arme dinspre România către Ucraina.

Preşedintele Iohannis a spus recent că suntem în război şi nu este bine să dai adversarului informaţii vitale, iar această strategie a fost adoptată de toţi oficialii români.

Până acum, România a trimis în Ucraina, oficial, doar căști de protecţie şi veste antiglonţ.

Iar Institutul Kiel din Germania, într-o analiza, spune că statul român a sprijinit Ucraina cu 9,6 milioane de euro în ajutor umanitar și militar.

 

 

×
Subiecte în articol: Vasile Dîncu
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close