Antena 3 CNN Actualitate Recensământ "cosmetizat" în Gorj pentru a nu reduce personalul din primării şi salariile angajaţilor

Recensământ "cosmetizat" în Gorj pentru a nu reduce personalul din primării şi salariile angajaţilor

Recensământul a fost "cosmetizat" în mai multe comune din județul Gorj pentru ca oamenii din primării să nu își piardă serviciul sau să li se scadă salariul. Aceste comune au înregistrat o creștere de cetățeni spectaculoasă peste noapte.

Recensământ "cosmetizat" în Gorj pentru a nu reduce personalul din primării şi salariile angajaţilor
Sursa foto: Agerpres
de Ioana Mircea    |    03 Aug 2022   •   21:29

Se pare că în mai multe comune din județul Gorj, numărul persoanelor care au fost recenzate este mult mai mare decât cel care figurează la Evidenţa Populaţiei.

Unele dintre comune au avut un anumit target de cetățeni pe care au trebuit să îl menționeze.

„Am avut o populaţie de 3.628. Cu alunecările de teren s-au mai mutat la Cojani şi la Câmpu Mare. Scopul nostru era să avem tot peste 3.000, ca să rămânem localitate de gradul II. De asta ne-am luptat şi noi cu echipa primăriei şi cu recenzorii. Avem peste 3.100 şi asta înseamnă că rămânem comună de gradul II“, a povestit Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

În momentul în care o localitate este retrogradată la un grad inferior, numărul de salariaţi de la primărie trebuia să fie mai mic, iar accesarea de fonduri europene ar fi fost afectată, a adăugat primarul.

Pe de altă parte, primarul comunei Teleşti, Romulus Bîldea, susţine că datele colectate la recensământ sunt cele reale și pe el nu-l interesează gradul localităţii:

„Fiind aproape de oraş, fiind la 12 kilometri de Târgu Jiu, sunt foarte multe persoane care domiciliază pe raza localităţii, care nu au domiciliul în comună, dar locuiesc efectiv în Teleşti.

Foarte multe persoane s-au retras la ţară, dar nu şi-au schimbat domiciliul din actul de identitate. Eu nu am probleme cu gradul comunei. Salariile se stabilesc prin diferenţă de către Consiliul Local.

Există un minim şi un maxim. Conform legii, nu trebuie să depăşească salariul viceprimarului, iar diferenţa de salariu la viceprimar de comună de gradul II la comună de gradul III este de 50 de lei“, a afirmat acesta.

Vasile Păunescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, a recunoscut că au fost câteva cazuri în care s-a depășit numărul de cetățeni și prin urmare vor exista verificări, potrivit adevarul.ro

Recensământ 2022. INS anunţă când vor fi publicate primele rezultat

Primele rezultate ale recensământului vor fi publicate în decembrie 2022, a anunțat luni INS.

Până în 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021.

Au fost înregistrate în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane).

Gheorghe Piperea, avertisment după ”eșecul răsunător” al recensământului: ”Urmează o avalanșă de procese”
 


 

×
Subiecte în articol: Gorj recensământ 2022
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close