Antena 3 CNN Actualitate Noile recomandări FMI pentru România: Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranşe

Noile recomandări FMI pentru România: Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranşe

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional a ajuns în România în plin val de proteste şi greve. Timp de patru zile, va avea discuţii cruciale despre banii românilor cu Guvernul, dar şi cu reprezentanţii mai multor instituţii financiare.

Noile recomandări FMI pentru România: Impozit până la 25% pe salarii și pensii mărite în tranşe
Sursa foto: Agerpres
de Ştefan Petrică    |    29 Ian 2024   •   16:55

FMI a venit in România, în prima sa vizită a anului 2024, iar discuțiile cu autoritățile din România sunt cruciale: taxele, impozitele si pensiile româniilor. Timp de patru zile, Fondul Monetar Internațional va purta discuții cu Guvernul, dar și cu reprezentanți ai mai multor instituții.

În prima zi se vor purta consultări cu Ministerul Finanțelor, cu reprezentanții BNR, cu Consiliul Fiscal, dar și cu ANAF.

Bugetul, inflația și măsurile fiscal bugetare sunt principalele teme ale discuțiilor. 

Potrivit surselor Antena 3 CNN, FMI propune ca recalcularea pensiilor să fie dată în două-trei tranșe.

Citește și: Românii ar putea plăti impozite în funcție de venituri. Scenariile Guvernului pentru impozitul progresiv

Vrea, de altfel, impozit progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar și o singură cotă de TVA în România.

Vezi în GALERIA FOTO  de mai jos, delegatia FMI venită la Bucureşti: Jan Kees Martijn si Geoff Gottlieb

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Măsurile propuse de FMI

FMI propune o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care să ajungă la 25% în funcție de cât câștigi.

Dacă impozitul progresiv ar fi implementat, credeți că ar trebui să fie aplicat și pentru alte forme de venit, nu doar pentru salarii?

Pe de alta parte, se vor consulta reprezentanții FMI și autoritățile din România cu privire la creșterea pensiilor din septembrie, după aplicarea noii legi și a noii formule, mai ales cu privire la sursa banilor: de unde va face rost Guvernul de fonduri pentru aceste majorări.

Discuțiile vor continua timp de patru zile, iar în ultima zi a vizitei FMI se va întâlni cu ministrul Marcel Boloș, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu premierul Marcel Ciolacu.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, însă instituția financiară evaluează anual evoluția economiei, noi fiind țară membră a Fondului.

Fondul a revizuit recent în scădere estimarea sa privind creșterea economică a României din 2024 la numai 2,2% din PIB

Prin comparație, Banca Mondială estimează o creștere de 3,3%, iar guvernul României se bazează pe o creștere PIB de 3,4%.

"FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia", a declarat Marcel Ciolacu.

"România nu are acord cu FMI. Guvernul României este un guvern responsabil. Vedeți că toate măsurile care au fost luate pentru creșterea veniturilor românilor s-au făcut la pachet cu măsuri care țin de partea de o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-factura în ceea ce ne privește pe noi, măsuri mai dure cu privire la reducerea muncii la negru", a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close