Antena 3 CNN Actualitate Record absolut de temperatură în Antarctica: +20,75 grade Celsius!

Record absolut de temperatură în Antarctica: +20,75 grade Celsius!

Antarctica își depășește propriul record de temperatură și înregistrează pentru prima dată, în luna februarie, o temperatură de 20,75 grade Celsius.

Record absolut de temperatură în Antarctica: +20,75 grade Celsius!
Sursa foto: Foto: Pixabay
14 Feb 2020   •   10:47

Recordul a fost înregistrat pe 9 februarie pe Insula Seymour, cunoscută şi sub numele de Marambio, a explicat cercetătorul brazilian Carlos Schaefer.

"Nu am văzut niciodată o temperatură atât de ridicată în Antarctica", a subliniat el într-o conversaţie pe Whatsapp.

Omul de ştiinţă a subliniat însă că această temperatură nu indică o tendinţă a schimbărilor climatice, ci "este doar un semn că se întâmplă ceva diferit în această regiune.

Insula Seymour, care adăposteşte o bază ştiinţifică argentiniană, este una dintre insulele situate în largul Peninsulei Antarctice.

Omul de ştiinţă, specializat în studierea permafrostului, a declarat că înregistrarea acestei temperaturi a fost realizată în cadrul unui proiect de cercetare de 20 de ani dedicat studierii impactului schimbărilor climatice asupra solurilor permanent îngheţate. "Nu putem folosi această temperatură pentru a anticipa schimbările climatice în viitor. Este o informaţie la un moment precis", a insistat el.

Pe 6 februarie, la baza argentiniană Esperanza s-a înregistrat o temperatură record de 18,3 grade. Recordul anterior, de 17,5 de grade, datează din 24 martie 2015, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie din Argentina. După un deceniu record, care s-a încheiat cu un an 2019 al doilea cel mai cald înregistrat vreodată pe planetă, anii 2020 încep pe aceeaşi tendinţă.

Ianuarie 2020 a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată pe planetă, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice şi Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA). NOAA şi-a publicat joi estimarea: temperatura medie la suprafaţa globului a fost cu 1,14 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX şi cea mai ridicată de la începuturile măsurătorilor în 1880.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: record temperatura Antarctica
Parteneri
Cunoscută cafenea din București, închisă de ANPC
x close