Antena 3 CNN Actualitate Recursul subofiţerului MAPN arestat preventiv pentru trădare, amânat până joi

Recursul subofiţerului MAPN arestat preventiv pentru trădare, amânat până joi

Recursul subofiţerului MAPN arestat preventiv pentru trădare, amânat până joi
Sursa foto: militari romani
03 Mar 2009   •   10:11

Subofiţerul MAPN Floricel Achim, acuzat de trădare si spionaj, şi complicele său bulgar vor afla abia joi dacă vor fi cercetaţi în continuare în arest. Recursul care trebuia să se judece marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost amânat la cererea inculpatului bulgar, care a cerut timp pentru angajarea unui avocat. Şi, deşi subofiţerul are avocat angajat, apărătorul nu s-a prezentat în faţa judecătorilor.
Avocata românului susţine că nu sunt probe suficiente. La momentul arestării, asupra lui Achim a fost găsit un memory stick, care conţinea informaţii MAPN, însă nicidecum informaţii care ar fi pus în pericol securitatea naţională. Mai mult, între acesta şi cetăţeanul bulgar nu ar exista decât o relaţie de prietenie.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism au dispus, pe 28 februarie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Floricel Achim, pentru comiterea infracţiunii de trădare prin transmitere de secrete, şi pentru Marinov Zikolov, cetăţean bulgar, pentru comiterea infracţiunii de spionaj.
"În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că cei doi inculpaţi au folosit (dezvoltat) un sistem, în baza căruia subofiţerul a procurat din cadrul unei unităţi militare a Ministerului Apărării, documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror diseminare neautorizata este de natura să pună în pericol securitatea naţională si apărarea ţării, pe care, ulterior le-a predat, lui Zicolov", se arată într-un comunicat remis, luni, de Parchetul General.
Conform procurorilor, după prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legătură complex, Marinov Zikolov le transmitea unor reprezentanţi ai unui stat nealiat, posibil Rusiei, conform ediţiei online a ziarului Cotidianul.
Din cercetări a rezultat că motivaţia demersului infracţional a fost obţinerea unor beneficii materiale, constând in diverse sume de bani.
"Din sumele obţinute pentru informaţiile transmise, inculpatul Marinov Zicolov îl recompensa periodic şi pe inculpatul Floricel Achim. Cei doi inculpaţi au fost prezentaţi, la data de 28 februarie 2009, Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, pentru fiecare inculpat fiind emis mandat de arestare pentru 29 de zile", menţionează comunicatul.
Subofiţerul MApN arestat pentru trădare şi bulgarul arestat pentru spionaj ar fi folosit informaţiile obţinute în favoarea Rusiei, conform unor surse judiciare, susţine cotidianul.ro.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă marţi, 3 martie, recursul subofiţerului Floricel Achim, angajat al Ministerului Apărării, acuzat de trădare prin transmitere de secrete, după ce Curtea de Apel Bucureşti a emis, în 28 februarie, mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele acestuia.
Cauza a fost constituită ca urmare a sesizării Serviciului Român de Informaţii în cadrul activităţii de cooperare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism, cercetările fiind efectuate cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Roman de Informaţii , Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării si Inspectoratului General al Politiei Romane Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: MApN
Parteneri
Răsturnare de situație în ultimul sondaj pentru București
x close