Antena 3 CNN Actualitate Scădere cu 5-10% a salariilor bugetarilor! Ministrul care dă oamenii afară

Scădere cu 5-10% a salariilor bugetarilor! Ministrul care dă oamenii afară

Reducerile de cheltuieli din ministere au fost amânate până după Paște. Iar în timp ce unii dintre miniștri încă mai caută variante de economisire, alții au început deja să taie fonduri de la deplasări, achiziții și utilități și spun că vor renunța inclusiv la banii dați pe pixuri, agende și pliante.

de Laura Dinu    |    13 Apr 2023   •   07:48

Guvernul vrea să facă rost de 20 de miliarde de lei fără să taie salarii, să crească taxe sau să renunțe la investiții.

Planul de reducere a cheltuielilor cerut de premierul Nicolae Ciucă se conturează greu. Motivul, nu au fost centralizate toate sursele de economisire de la ministere.

”Este un proces în derulare. Planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului și discutate după ce sunt centralizate. Deci cel mai probabil o discuție pe baza acestor planuri pe care le întocmesc ministerele va avea loc după ce acest proces de evaluare al lor se va încheia” a explicat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Salarii tăiate cu 5-10%

Salariile la stat ar putea fi tăiate cu cinci sau chiar zece procente. O recunoaște ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care susține că reprezentanții Comisiei Europene cer reducerea cheltuielilor cu salariile la stat.

”De la aceste cheltuieli de funcționare, care țin de deplasări, cheltuielile cu combustibil, și toate celelalte care privesc consumul de apă, energie, toate va trebui să le monitorizăm astfel încât să ne putem încadra”,  a explicat Marcel Boloș.

Citește și: Salariile bugetarilor tăiate și concedieri la stat! Marcel Boloș: ”Avem dată limită! Reformele nu se fac cu mânuși de catifea!”

”20 sau 30 de posturi care vor dispărea din organigrama”

Și alte ministere au găsit soluții.

”Noi avem două direcții. Pe deoparte ne uităm la eficientizarea resursei umane printr-o nouă reorganizare a Ministerului. Asta înseamnă probabil 20 sau 30 de posturi care vor dispărea din organigrama Ministerului”, a Explicați Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

”Am găsit posibilitatea de a reduce anumite sume, pe capitolul bunuri și servicii, combustibil, chirii, utilități, și pe capitolul de marketing și promovare turistică”, a declarat și Daniel Cadariu, ministrul Turismului.

PSD are un alt plan

În schimb, cei de la PSD au venit cu un alt plan de reducere a cheltuielilor astfel încât să nu fie afectate salariile bugetarilor sau, mai grav, angajații să fie dați afară în perioada următoare.

Social democrații și-ar dori diminuarea sau tăierea unor sporuri precum cele acordate unor anumite instituții în contextul pandemiei. O propunere avansată în cadrul discuțiilor din Guvern a fost ca orele suplimentare pentru bugetari să nu mai fie plătite, iar în loc să fie acordate zile libere.

O altă măsură ar fi ca posturile vacante să nu mai fie ocupate.

”Serviciile de arhivare și, de achiziții, de birotică, calculatoare și alte echipamente, atât pentru Ministerul Economiei cât și pentru subsidiari”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Citește și: Avem lista tăierilor din ministere! Cine va pierde milioane de euro

” 70% din bugetul Ministerului Transporturilor... Mi-aș dori să fie și alte ministere ca și transporturile. 70% în acest moment merg pe investiții. Deci, din start, de acei 70% nu ne atingem. În momentul în care va veni rectificarea, eu o să cer mai mulți bani de la Ministerul Transporturilor, nu o să dau bani”, a spus și Sorin Grindeanu.

”Dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri de care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru”, a susținut și Marius Budăi.

Ministerul Educației nu are de unde să taie

Potrivit unor surse Antena 3 CNN, Ministerul Educației nu va putea face această reducere. Reprezentanții au transmis deja acest lucru premierului Nicolae Ciucă. Mai mult decât atât, aceștia au susținut că vor avea nevoie de bani în plus, nicidecum să reducă cheltuielile.

Sunt și alte ministere care au precizat că vor reduce sume mai mici de bani.

Solicitarea premierului vine după ce Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat o gaură la bugetul de stat de 20 de miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: salarii concedieri
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close