Antena 3 CNN Actualitate Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea fi anulat, după întâlnirea lui Băsescu cu primarii

Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea fi anulat, după întâlnirea lui Băsescu cu primarii

Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea fi anulat, după întâlnirea lui Băsescu cu primarii
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Iun 2011   •   10:51
Primarii de sector şi primarul general al Capitalei au convenit să propună Consiliului General anularea referendumului pentru Legea Capitalei. Referendumul nu ar mai fi de actualitate în condiţiile reorganizării teritoriale.

Din luna august, vor începe negocieri între partidele politice şi primari referitoare la organizarea zonei metropolitane Bucureşti-Ilfov.

În cadrul întâlnirii de la Primăria Capitalei, preşedintele Traian Băsescu le-a spus primarilor că nu doreşte organizarea referendumului.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu:

 
Consiliul General al Capitalei, reunit la ora 18.00

O şedinţă a CGMB a fost convocată vineri, la ora 18.00. În cadrul acestei reuniuni se va discuta despre anularea referendumului din Capitală, programat pentru 26 iunie.

Şedinţa a fost stabilită vineri dimineaţă la întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu, primarul general Sorin Oprescu, primarii sectoarelor Capitalei şi liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Anunţul a fost făcut de primarii Cristian Poteraş, Neculai Onţanu, Cristian Popescu Piedone şi Andrei Chiliman, la ieşirea din sediul Primăriei Generale.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş:

 

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a declarat la finalul întâlnirii cu şeful statului că s-a ajuns la un consens ca în această seară să fie convocată o şedinţă extraodinară a Consiliului General al Capitalei unde se va anula referendumul pe Legea Capitalei.

La finalul întâlnirii cu Traian Băsescu, primarul Sorin Oprescu a declarat că şeful de stat „nu a făcut altceva decât să atragă atenţia asupra faptului că din cauza acelor întrebări şi din cauza reorganizării teritoriale, referendumul nu îşi are rostul”.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu:

 
Zona metropolitană Bucureşti-Ilfov, subiectul unui nou referendum

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei, citat de Mediafax, preşedintele Traian Băsescu le-a explicat primarilor de sector lipsa de finalitate juridică a referendumului local, care ar duce la riscul ca atunci când se va dori consultarea bucureştenilor pe probleme reale, aceştia să nu vină la vot.

"Preşedintele Traian Băsescu a explicat primarilor prezenţi lipsa de finalitate juridică a referendumului local ce urma să aibă loc în data de 26 iunie, precum şi riscul ca prin organizarea unor astfel de consultări publice fără consecinţe juridice, instituţia referendumului să se decredibilizeze în faţa populaţiei. Exista, de asemenea, riscul ca în momentul în care se va dori consultarea bucureştenilor, iar rezultatul să aibă în mod real consecinţe juridice, populaţia să nu se mai prezinte la urne", infromează Prefectura Capitalei.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman

 
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat că, în urma opiniilor exprimate de preşedintele României, factorii politici decidenţi de la nivelul Capitalei au hotărât, în unanimitate, „abrogarea Hotărârii Consiliului General prin care s-au stabilit data şi temele referendumului de la sfârşitul lunii iunie".

Referendumul va fi organizat la o dată ulterioară şi va avea ca subiecte dezvoltarea zonei metropolitane Bucureşti - Ilfov, iar opinia exprimată de bucureşteni în acest sens va fi obligatorie pentru legislativ.
 
Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie:


Băsescu s-a întâlnit cu primarii Capitalei

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la ora 11.00 cu primarul Capitalei Sorin Oprescu. La întâlnire au fost invitaţi şi primarii de sector. Discuţiile au durat aproximativ o oră.

Principala temă de discuţie a fost referendumul privind Legea Capitalei, informaţie confirmată chiar de preşedintele Băsescu în momentul în care a sosit la întâlnire.


„Vreau să vad care e finalitatea lui. Nu trebuie discreditată ideea de referendum”, a precizat Traian Băsescu la intrarea în Primărie.


Şeful statului nu a făcut declaraţii la plecarea de la sediul Primăriei Capitalei.

Traian Băsescu, la primaria Capitalei


La sosirea la Primãria Capitalei, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat că prezenţa la referendum va fi foarte slabã şi cã se vor cheltui banii degeaba.

Întâlnirea informalã dintre şeful statului cu primarul general Sorin Oprescu şi primarii de sector a avut loc cu uşile închise.

Potrivit unui comunicat al PMB, întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu, primarii de sectoare şi reprezentanţii partidelor politice din CGMB a avut loc la solicitarea şefului statului.

Traian Băsescu nu a făcut declaraţii la finalul întâlnirii

 
Referendumul pentru Legea Capitalei urma să fie organizat în 26 iunie, bugetul alocat fiind de 10 milioane de lei.

Acestea sunt întrebările la care ar fi trebuit să răspundă bucureştenii:
  • "Vã doriţi o Capitalã cu şapte administraţii controlatã de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?"
  • "Vã doriţi ca şi consilierii generali sã fie aleşi uninominal asemenea primarilor de sector?"

  • În luna mai, Traian Băsescu a declarat că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti, iar Parlamentul este cel care decide dacă se desfiinţează sectoarele Capitalei.
     










    ×
    Subiecte în articol: Sorin Oprescu referendum
    Parteneri
    Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
    x close