Antena 3 Actualitate Regele Mihai a murit. Cum a încercat Ceaușescu să compromită Casa Regală a României

Regele Mihai a murit. Cum a încercat Ceaușescu să compromită Casa Regală a României

05 Dec 2017   •   17:15
Regele Mihai a murit. Cum a încercat Ceaușescu să compromită Casa Regală a României

În 1973, Securitatea făcea un raport complet al situației Familei Regale după 27 de ani de exil.

Tot ce făcea Regele în exil era transcris și transmis în țară sub forma unor telegrame cu limbaj cifrat. Cele mai multe documente sunt din anii 1948-1949 – 121 de documente.

Cei peste 40 de ani au fost adunaţi în dosarul cu numărul 6096.

Agenții Securității scriu în rapoartele lor că: Mihai e cel mai sărac rege din exil. Regele avea parte de o mulțime de blocaje din partea Securității comuniste. Mai mult, acesta nu putea să participe la întâlniri oficiale, pentru că nu putea susține financiar protocolul.

Un fragment semnificativ dintr-o notă a Securităţii, din 8 ianuarie 1973, privind „situaţia actuală a lui Mihai de Hohenzollern”: „Este considerat ca fiind cel mai sărac dintre foștii regi, aflați în exil. Nu scrie și nu-și face nici un fel de publicitate. Iar presa străină îl prezintă ca fiind un element muncitor și modest cu evidente preocupări pentru mecanică, automobilism, turism și familie. Din ultimele date rezultă că nu se bucură de atenție din partea americanilor fapt pentru care organele specializate ale SUA îl supraveghează permanent, îi verifică toate relațiile și îi interceptează atât convorbirile telefonice cât și corespondența”, se arată în notele informative ale Securității.

Despre momentul plecării Regele Mihai scria mai târziu: „Ieșeam dintr-un infern al tuturor ca să intru în unul rezervat numai mie”.

Astfel cursul istoriei României s-a schimbat iremediabil la fel ca și viața unei familii forțate să părăsească țara cu câteva valize. Sunt amănunte care nu s-au știut până acum pentru că toate au fost ținute sub mare secret într-un dosar.

Tot ce făcea Regele în exil era transcris și transmis în țară sub forma unor telegrame cu limbaj cifrat. Pe parcursul a celor 42 de ani de supraveghere comunistă fostul monarh a avut trei nume conspirative Leon, Rex și Străinul. Doar în primele note informative din 1948 când Securitatea încă nu era constituită ca instituție, i se spunea simplu Mihai, sau fostul Rege al României.

Cele mai multe documente sunt din anii 1948-1949 – 121 de documente. Dar există o ruptură din 1953 până dincolo de mijlocul anilor 70. Nu este exclus ca o parte dintre informații să fi fost distruse intenționat. Chiar și așa dosarul are peste 500 de file care au fost decriptate de trei analiști ai Centrului de Studiere a Arhivelor Securității timp de mai bine de un an.

Mai mult, în materialul difuzat de Mihai Gâdea, duminică seară, la Ediție specială:

Documentele arată că, după exil, familia regală a locuit în Elveția, într-o casă închiriată, dar în lipsa banilor, aceștia decid să se mute în Anglia, unde închiriază o clădire veche nemobilată, dar cu o grădină imensă. Aici Regele Mihai I împreună cu Regina Ana hotărăsc să facă o fermă.

Securitatea făcea tot posibilul să împiedice eventualele întrunii ori ședințe de lucru între membrii exilului în diferite locuri din Europa ori America.

Singura modalitate prin care regele mai putea să-și facă vocea auzită în țara lui era la radio. Începând din 1948 a transmis mesajele sale la Europa Liberă. Le înregistra singur acasă, ajutat de Regina Ana. Iar românii îl ascultau pe furiș, cu urechea lipită de difuzor.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close