Antena 3 CNN Actualitate Regi şi împăraţi, la Costeşti: Mii de romi sărbătoresc Sfânta Mărie Mică

Regi şi împăraţi, la Costeşti: Mii de romi sărbătoresc Sfânta Mărie Mică

Regi şi împăraţi, la Costeşti: Mii de romi sărbătoresc Sfânta Mărie Mică
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Sep 2011   •   11:21

Astăzi e Sfânta Mărie Mică aşa că Mariile, Marianii, Marianele petrec. Dar într-un colţ de Românie e cea mai mare distracţie. La Costeşti, unde s-au instalat deja regi şi împăraţi.

Mii de romi au început să încingă grătarele şi să danseze pe ritmuri de manele, lângă mese acoperite cu bucate alese şi băuturi fine. Nu de alta, dar aşa cere tradiţia.

Pregătirile pentru bâlciul de aur au început încă de miercuri. E o tradiţie de când lumea şi pământul, spun ei. De fapt, are doar vreo 30 de ani. Dar ziua romilor va fi sărbătorită până la sfârşitul lumii. În fiecare an, de Sfântă Mărie, pe dealurile de lângă Costeşti.

Bercea Mondialu', preşedintele încarcerat al rromilor, va fi marele absent. Dar va avea cortul său. La câţiva metri de cortul lui Bercea, va răsări palatul de bumbac al regelui Cioabă.

Dacă marii bancheri ar fi invitaţi astăzi la bâlciul romilor, preţul aurului ar scădea brusc. Familiile de frunte îşi vor etala zecile de kilograme de aur pe care le poartă moştenire.

Cel mai probabil, de la petrecerea romilor vor lipsi şi anul acesta musafirii speciali de la Cotroceni. Dar dacă prima familie a ţării se hotărăşte să vină, ţiganii au cadourile pregătite: mahmudele, salbe, cocoşei.

 






×
Subiecte în articol: romi Costesti Bercea Mondial manele
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close