Regimul Băsescu, sub lupă. Vezi 10 tehnici de manipulare a maselor practicate de actuala Putere

de A.M.P    |    20 Mar 2012   •   22:38
Regimul Băsescu, sub lupă. Vezi 10 tehnici de manipulare a maselor practicate de actuala Putere Foto: Antena 3

Practicile politice, cu implicaţiile lor socio-economice, ale preşedintelui Traian Băsescu sunt puse sub lupă în cadrul ediţiei de marţi seară a emisiunii "Sinteza Zilei". Astfel, Mihai Gâdea a prezentat 10 dintre cele mai importante tehnici de manipulare ale maselor, devoalate de profesorul american Noam Chomsky, care se regăsesc şi care sunt practicate de politicienii din România.

Prima dintre ele se referă la distragerea atenţiei publicului de la adevăratele probleme sociale cu subiecte lipsite de relevanţă adevărată. Subiecte de maxim interes public cum ar fi acelea referitoare la majorarea salariilor, reorganizarea administrativă a statului sau chiar criza morfinei sunt umbrite de "bombe" lansate în presă precum cea a stenogramelorCea de-a doua tehnică este aceea de a provoca probleme pentru ca apoi să ofere soluţii la ele. Tehnica problemă-reacţie-soluţie. Propunerea pe care Traian Băsescu i-a făcut-o liderului PSD Victor Ponta, de la prelua funcţia de premier al României şi scandalul care a urmat s-ar încadra la această tehnică.

Strategia în trepte, cea de-a treia tehnică. Pentru ca publicul să accepte o măsură inacceptabilă este îndeajuns să fie aplicată progresiv, în trepte. Anunţarea tăierii salariilor şi a pensiilor, tăieri care au fost făcute în trepte devoalează această tehnicăTehnica numărul 4 este cea cu date diferite. Mai exact, maniera de a obliga oamenii să accepte măsuri nepopulare prezentate sub forma  "măsuri dureroase dar necesare". Fostul premier Emil Boc, vicepreşedintele UDMR Marko Bela dar şi Traian Băsescu au folosit explicit această formulare la anunţarea măsurilor de austeritate.A te adresa publicului ca şi cum ar fi un copil este o tehnică uzitată de preşedintele Traian Băsescu şi reprezintă tehnica cu numărul 5. La tăierea salariilor, Băsescu vorbea despre omul gras care este purtat în spatele altuia slab şi subţirel.

Cea de-a şasea tehnică este aceea de a face apel mai degrabă la partea emoţională decât la gândire, pentru a opri masele să raţionalizeze. Este cunoscut faptul că preşedintele Traian Băsescu nu ezită să verse lacrimi în faţa camerelor de filmat. 

Menţinerea oamenilor în neştiinţă şi prostie, tehnica cu numărul 7.  Amendarea Antenei 3, care a făcut dezvăluiri peste dezvăluiri, poate fi o consecinţă a acestei tehnici. 

Tehnica cu numărul opt este accea de a încuraja publicul să se complacă în mediocritate: Clipurile de campanie electorală pe ritmuri de manele, afirmaţii precum "Şcoala românească produce tâmpiţi".  Inducerea unui astfel de mesaj îi pune pe cei cu studii superioare într-o postură neplăcută.

Cea de-a noua tehnică este accea de a înlocui revolta cu învinovăţirea, de a face omul să creadă că numai el este vinovat de propria-i nenorocire. In loc să se ridice împotriva sistemului, se subestimează şi omul nu mai acţionează. Băsescu se ceartă cu mai mulţi săteni producători cărora le reproşează că "noi consumăm mai mult decât producem" în loc să îi ajute.


Ultima tehnică este aceea de a căuta să cunoşti oamenii mai bine decât se cunosc ei înşişi, fapt deja dovedit. Elitele conducătoare au acces la numeroase informaţii, statistici şi evaluări care vorbesc despre poporul în cauză.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII "SINTEZA ZILEI" DE LA ANTENA 3
x close