Antena 3 CNN Actualitate Regulile de acordare a banilor prin Family Start și Student Invest se schimbă! Cine poate beneficia în 2024

Regulile de acordare a banilor prin Family Start și Student Invest se schimbă! Cine poate beneficia în 2024

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) a emis un ordin prin care a modificat regulile de finanțare în programele StudentInvest și FamilyStart.

Regulile de acordare a banilor prin Family Start și Student Invest se schimbă! Cine poate beneficia în 2024
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    07 Feb 2024   •   14:00

Modificările includ reducerea numărului maxim de potențiali beneficiari pentru programul StudentInvest, în timp ce programul FamilyStart va putea avea un număr mai mare de beneficiari în acest an.

Mai mult decât atât, conform documentului, calificarea pentru finanțare este condiționată de deținerea cetățeniei române și de domiciliul pe teritoriul României. Conform declarațiilor Ministrului Familiei, cele două programe ar urma să înceapă în luna februarie.

Documentul stabilește limitele de garantare pentru cele două programe, plafonul fiind fixat la 250 de milioane de lei pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, precizează numărul de beneficiari pentru acest an. Astfel, conform noilor reglementări, programul StudentInvest va avea un număr maxim de 5.556 de beneficiari, în scădere față de 6.300, în timp ce programul FamilyStart va putea avea cel mult 4.375 de beneficiari, comparativ cu 4.200 câți erau în anul precedent.

Cu alte cuvinte, în cazul programului StudentInvest, numărul maxim de beneficiari va scădea, în timp ce pentru programul FamilyStart acest număr va crește.

Conform ordinului emis, doar persoanele fizice care dețin cetățenia română și au domiciliul în România se pot califica pentru aceste programe. Înainte, condiția era ca persoanele fizice să aibă domiciliul în România.

Atât pentru programul StudentInvest, cât și pentru programul FamilyStart, dobânda, comisioanele de analiză și comisioanele de gestiune a garanțiilor sunt subvenționate de stat, iar garanțiile sunt disponibile în limitele plafoanelor alocate băncilor, pe baza unor analize și calcule de risc, scrie avocatnet.ro.

Cele două programe sunt reglementate prin OUG 95/2022:

StudentInvest

  • vârsta beneficiarilor eligibili - între 18 și 40 de ani, cuprinși în instituțiile de învățământ superior din România;
  • valoarea maximă a creditului - 75.000 lei.

FamilyStart

  • vârsta beneficiarilor eligibili - între 18 și 45 de ani, care își întemeiază o familie și/ sau persoanele care formează o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă;
  • valoarea maximă a creditului - 150.000 de lei;
  • plafonul de venituri ce permite participarea în program - venitul net pe membru de familie este de până la 6.000 lei, respectiv de până la 7.500 lei pentru familiile monoparentale.

Ambele programe oferă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, ceea ce înseamnă că instituțiile de creditare pot acorda credite cu rate mai mici decât în mod obișnuit.

×
Subiecte în articol: Student Invest Family Start bani finantare
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close