Antena 3 CNN Actualitate Reguli noi pentru artiştii minori. Vezi ce condiţii vrea sa impună Protecţia Copilului

Reguli noi pentru artiştii minori. Vezi ce condiţii vrea sa impună Protecţia Copilului

Reguli noi pentru artiştii minori. Vezi ce condiţii vrea sa impună Protecţia Copilului
Sursa foto: Foto: Videonews
de M.Z.    |    10 Aug 2011   •   12:43

Minorii artişti îşi vor putea onora contractele doar dacă obţin autorizaţie de la Protecţia Copilului. Părinţii lor şi organizatorii evenimentelor trebuie să obţină mai multe avize pentru fiecare film, reclamă sau shooting la care participă copilul. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare - asta prevede un proiect de lege al Ministerului Muncii, care se află în dezbatere publică.

Pentru a obţine actul, părinţii trebuie să meargă cu cel mic la psiholog şi la medicul generalist sau sportiv. Pe lista de avize, se mai adaugă şi adeverinţa din partea şcolii, care să arate cum vor fi recuperate orele pierdute.

"Vrem să ne asigurăm că atât părinţii, cât şi şcoala cunosc activitatea pe care copilul urmează să o desfăşoare şi să ne asigurăm că nu se întrerupe procesul educativ al copilului", a declarat Elena Tudor, de la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului.

Părinţii care nu vor obţine toate documentele necesare vor fi amendaţi. "Vorbim despre amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei, 5.000 şi 10.000 de lei diferenţiat. Amenzile sunt atât pentru părinţi. cât şi pentru organizatori", a precizat Tudor.

Impresarii spun însă că proiectul este mult prea dur, iar timpul este prea scurt pentru îndeplinirea tuturor formalităţilor, având în vedere că în showbiz toate decizile importante se iau de cele mai multe ori cu doar 24 de ore înainte de filmare, shooting sau prezentare de modă.

"Un astfel de dosar, după părerea mea, necesită cel puţin o săptămână, asta ca să fiu optimist. Să zicem că este ora 16. Eu am lista de copii şi mâine dimineaţă la ora 9 trebuie să filmeze. E imposibil", a explicat Liviu Ionescu, directorul unei firme de casting.

Impresarii spun că proiectul ar putea fi simplificat. În primul rând, nu ar trebui să se aplice pentru minorii care au între 16 şi 18 ani, la fel ca în Franţa. Apoi, ar trebui simplificate şi avizele, la fel ca în vestul Europei.

"Ar trebui să avizăm întâi şi să-i dăm responsabilitatea agentului sau producătorului de filme să poată folosi copii şi atunci când nu respectă hotărârea de lege să-l sancţioneze", este de părere Liviu Ionescu.

Pentru că din astfel de proiecte ies bani frumoşi, Protecţia Copilului îi va obliga pe părinţi să demonstreze cu un raport periodic cum au cheltuit banii câştigaşi de minori.

 


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close