Antena 3 CNN Actualitate Reguli noi pentru permisul de conducere. Ce trebuie să știe șoferii

Reguli noi pentru permisul de conducere. Ce trebuie să știe șoferii

O serie de propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere a fost prezentată astăzi de Comisia Europeană.

Reguli noi pentru permisul de conducere. Ce trebuie să știe șoferii
Sursa foto: Gettyimages | GoodLifeStudio
de Ioana Mircea    |    01 Mar 2023   •   17:35

Comisia Europeană a prezentat astăzi mai multei propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere. În curând, șoferii ar putea avea un permis de conducere digital valabil în întreaga Uniune Europeană.

Noile norme vor permite totodată tinerilor conducători auto să dobândească experienţă prin intermediul unui sistem de conducere acompaniată - începând cu vârsta de 17 ani, tinerii vor putea învăţa să conducă şi vor putea obţine un permis de conducere.

Cei care au împlinit vârsta de 17 ani vor putea să conducă singuri după împlinirea vârstei de 18 ani şi să lucreze ca şoferi profesionişti de îndată ce un anumit loc de muncă permite acest lucru. Acest lucru va contribui la abordarea penuriei actuale de conducători auto.

Citește și: Codul Rutier, modificare importantă pentru şoferii români. Permisul de conducere poate fi retras

"Un obiectiv-cheie al noilor norme va fi îmbunătăţirea siguranţei rutiere, prin măsuri care includ: o perioadă de probă de cel puţin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea testului şi o normă de toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului.

Acest lucru este esenţial deoarece, chiar dacă şoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani. În plus, se oferă posibilitatea tinerilor de a-şi susţine testul şi de a începe conducerea acompaniată de autoturisme şi camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experienţă de conducere auto", se precizează în documentul prezentat de Comisia Europeană.

Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital, în premieră mondială pentru a simplifica recunoaşterea permiselor de conducere între statele membre. Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai uşoare, deoarece toate procedurile vor fi online.

În același timp, pentru a preveni impunitatea în rândul persoanelor care săvârşesc infracţiuni rutiere, se va institui un nou sistem, care va permite o interdicţie de a conduce autovehicule la nivelul UE atunci când un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracţiuni comise pe teritoriul său, potrivit Agerpres.

 

×
Subiecte în articol: permis conducere Comisia Europeana
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close