Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la ortodocşi

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la ortodocşi

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la ortodocşi de Sfântul Dionisie Exiguul, canonizat de Biserica Română în iulie 2008.

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la ortodocşi
de Georgiana Adam    |    01 Sep 2021   •   07:00

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sărbătoare de Sfântul Dionisie Exiguul sau Sfântul Dionisie cel Smerit (cel Mic), aşa cum este cunoscut în popor.

Sfântul Dionisie a rămas în istorie după ce a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Datorită lui putem spune astăzi că suntem în anul 2021, "După Hristos".

Astfel, Sfântul Dionisie a abandonat era lui Diocleţian şi a acceptat anul 753 ca an al Întrupării Domnului şi punctul de la care a început era creştină.

Calendarul stabilit de Sfântul Dionisie a fost adoptat de Italia în anul 527, iar mai târziu de Franţa şi Anglia (Sinodul de la Whitby, anul 664), extinzându-se ulterior în întreaga lume creştină.

Sfântul Dionisie s-a născut în jurul anului 470 în Scitia Mică şi a intrat de tânăr în viaţa monahală. După finalizarea studiilor în una din şcolile mănăstireşti din zona Dobrogei de astăzi, a ajuns ca pelerin în Orient.

A fost nevoit apoi să meargă la Constantinopol şi apoi la Roma, acolo unde a lucrat sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al II-lea (496-498) şi terminând în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555).

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfântul Dionisie

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sfântul Dionisie şi începutul anului nou bisericesc

Sărbătoarea de Sfântul Dionisie, pe 1 septembrie, coincide cu începutul anului nou bisericesc.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Tradiţii şi obiceiuri

Majoritatea superstițiilor sunt legate de vreme, iar asta pentru că bătrânii de la sate țineau cont de aceste lucruri pentru a afla cum va fi vremea în următoarea perioadă.

  • În tradiția populară se spune că așa cum este vremea în această zi, așa va fi în tot anul;
  • Dacă dimineața plouă, vom avea o primăvară ploioasă;
  • Dacă în prima parte a zile vremea este gri, urmează o toamnă grea;
  • Dacă tună, tradiţia spune că va fi o toamnă lungă;
  • Dacă la amiază este vreme frumoasă, urmează o vreme bună tot anul;
  • Dacă toată ziua va fi ploioasă sau soare, anul va fi ploios sau secetos.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close